Predavanje: Frano Dulibić „Izvori likovnog izraza Zagrebačke škole crtanog filma“

 

Predavanje: Frano Dulibić „Izvori likovnog izraza Zagrebačke škole crtanog filma“

20.02.2020 - 20.02.2020 / Dvorana Gorgona

Dvorana Gorgona, četvrtak, 20.2.2020. u 18 sati

Dr. sc. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, održat će predavanje o utjecajima na nastanak čitavog niza iznimnih autorskih rukopisa Zagrebačke škole animiranog filma.

Što je utjecalo na nastanak čitavog niza iznimnih autorskih rukopisa Zagrebačke škole animiranog filma kompleksno je i zanimljivo pitanje. Likovna kvaliteta i vizualna upečatljivost pojedinih rukopisa dovela je do globalne prepoznatljivosti Zagrebačke škole crtanog filma koja je postala fenomen koji je utjecao na svjetsku animaciju. Riječ je o iznimno složenom kontekstu povijesnih okolnosti obilježenih Jugoslavenskim socijalističkim sustavom, slikarstvom i grafičkim dizajnom pedesetih i šezdesetih godina te zagrebačkom bogatom produkcijom karikature, stripa i ilustracije, uz djelomične uvide u svjetsku produkciju animacije onog vremena. Na kraju, nameće se i pitanje da li je doprinos Zagrebačke škole crtanog filma u hrvatskom javnom prostoru dovoljno prisutan i adekvatno vrednovan?

Frano Dulibić – kratka biografija:

Dr. sc. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, za studente pedagoškog smjera. Bavi se istraživanjima hrvatskog slikarstva prve polovice 20. stoljeća, poviješću karikature i ilustracije u Hrvatskoj te odnosima slikarstva i karikature, stripa, fotografije i drugih medija te umjetničkim djelima u javnom prostoru. Objavljuje znanstvene radove i knjige („Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940.“ (2009.), „Oto Reisinger“ (2008.), „Slikarstvo Vladimira Varlaja“ (2011.) i „Omer Mujadžić (2015.)), autor je i suradnik na izložbenim projektima te sudjeluje na domaćim i međunarodnim skupovima.