Predavanje Ivana Moleka „Laibach ironija“ i projekcija filma „LP film Laibach“

 

Predavanje Ivana Moleka „Laibach ironija“ i projekcija filma „LP film Laibach“

15.06.2019 - 15.06.2019 / Dvorana Gorgona

Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom (otvorenje u 20.30 sati) te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz gostovanje redatelja Igora Zupea te predavanje Ivana Moleka.

O filmu:

LP FILM LAIBACH (2018.), dokumentarni, r. Igor Zupe, 52', Slovenija

Dvorana Gorgona, projekcije u 17.00 i 20.30 sati

 „LP film Laibach“ (2018.) Slovenca Igora Zupea iz serijala “Glasba je časovna umetnost” (Glazba je umjetnost trenutka), film je koji „okretno vodi u vrijeme i prostore prvog albuma kultne i zloglasne skupine Laibach, kada i gdje je bend nastao i nevjerojatno brzo uspostavio svoj izuzetni status. Zupe formalno slijedi, a ne kopira estetiku benda i kolektiva NSK, te izbjegava inače poznatu PR komunikaciju benda – tako u ovom filmu članove i početak njihovog glazbenog puta upoznajemo kao mladiće i pojedince, na gotovo intiman način.“ – iz obrazloženja za dodjelu posebnog priznanja filmu žirija 12. DORF-a (2018).

 

O predavanju:

Ivan Molek: Laibach ironija

Dvorana Gorgona u 18.30 sati

Recepcija djelovanja Laibaha u znaku ironije može se pratiti od “XY – neriješeno”, televizijskog intervjua emitiranog lipnja 1983. Prema tada ponuđenom tumačenju, Laibach se služi klasičnom (retoričkom) formom ironije koja posluje prema obrascu preokreta značenja: pred licem javnosti ističe svoje umjetničko djelovanje, a zapravo jedva uspijeva prikriti svoje političko djelovanje u opasnom poigravanju simbolima totalitarizma. Takvo tumačenje stavlja sebe u funkciju “ideološke budnosti”, ali prešutno se ipak oslanja na iskustvo moderne umjetnosti koja odlučno ulaže napore u smjeru autonomije (a ne sprege) od političkih, ekonomskih, religijskih i drugih institucija. Iz perspektive estetike, slabost se takvog tumačenja iskazuje na više od jednog načina. Umjetnički (a ne “politički”) provokativna programska načela “ukidanja svake individualne autorske razlike” i “svjesnog odricanja od osobnog ukusa, uvjerenja, rasuđivanja” već unaprijed otvaraju put ironijskom raskoraku: “antiestetika” Laibacha uspostavlja tenziju sa zahtjevom tradicionalne estetike, ona je “u borbi za ljepotu svijeta” i “ljepote ima jedino u borbi”. Učiniti sada još jedan potez klasične (retoričke) ironije, ali u suprotnom smjeru, s namjerom da se poništi prvi preokret i napokon utvrdi pravo značenje djelovanja Laibacha pokazuje se ipak nedostatnim. “Disharmonija svijeta” (D. Heller-Roazen), na koju se Laibach poziva u svojim manifestima, oduzima tlo takvim harmonizacijskim pokušajima slaganja misli (jezika) i stvari. Uz to, obnovljeno zanimanje za retoriku (P. de Man) svraća pozornost da nije opravdano uzimati simbol i ironiju za dvije posve autonomne (misaono-jezične) figure.

Umjetnička grupa Laibach osnovana je lipnja 1980. u slovenskom Trbovlju. Rane koncertne i izložbene nastupe održava u prostorima ljubljanskog ŠKUC-a, zagrebačke galerije Proširenih medija, beogradskog SKC-a, a već 1983. nastupa na 12. Muzičkom biennalu u Zagrebu te organizira svoju prvu europsku turneju. Iste godine sklapa s diskografskim nakladnikom RTV Ljubljana ugovor za objavljivanje prvog albuma pod naslovom Nebo žari. U toj ranoj fazi djelovanje grupe praćeno je kontroverznim reakcijama i zabranama pa tako album prvijenac izlazi 1985. kod drugog nakladnika i s drugim naslovom. Kratko potom zajedno sa slikarskom grupom Irwin i kazališnom grupom Kazalište sestara Scipiona Nasice osniva Neue slowenische Kunst. (Reprezentativan izbor dokumenata ove umjetničke organizacije objavljen je u knjizi kod zagrebačkog Grafičkog zavoda Hrvatske 1991.) Na tom su albumu predstavljene skladbe “Cari amici”, “Sila”, “Sredi bojev”, “Država”, “Dekret”, “Mi kujemo bodočnost”, “Brat moj” i “Panorama”, a njegovo geslo “Politika je najviša i sveobuhvatna umjetnost i mi koji stvaramo suvremenu slovensku umjetnost smatramo sebe političarima” jedna je od ranih artikulacija programa NSK.

Ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU 2019 možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena za svaki pojedinačni koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn! Cijena ulaznica za koncert LAIBACHA je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn.

 

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro

Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana

Urednik programa književnih tribina: Luka Ostojić

Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

Asistenti producenta: Miranda Herceg i Orjen Ridanović

 

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr

Sponzori projekta: Adriatic osiguranje, Radenska, K PIVOVARI d.o.o.

Medijski pokrovitelji: Radio 101, Jutarnji list, RTL, CMC TV, Tportal, Mixer.hr, Muzika.hr i PRiredba