Predavanje Wolf Lieser: Kodiranje kao koncept umjetnosti - Coding as Concept Art

 

Predavanje Wolf Lieser: Kodiranje kao koncept umjetnosti - Coding as Concept Art

18.11.2019 - 18.11.2019 / Dvorana Gorgona

Predavanje Wolfa Liesera počinje u 18 sati, a održava se  sklopu programa Glowing Globe 2019.

Ideja da se estetski koncept kondenzira s kodiranjem u algoritam bila je revolucionarna u 1960-ima. Izazov je izabran od strane nekih umjetnika vizionara zastupljenih u Avangardi u umjetnosti. Trebalo je 50 godina prije nego što je svijet umjetnosti konačno priznao potencijal i pionirske napore ovih umjetnika. 

Digitalna umjetnost je u svojoj srži umjetnost koja se temelji na kodu nastalom novim razvojem učenja stroja, umjetne inteligencije, proširene i virtualne stvarnosti. Ova umjetnička forma uglavnom uveliko utjeće na suvremenu umjetnost 21. stoljeća.

Izbor umjetnika i njihovih umjetnina predstavljenih od DAM Galerije u Berlinu su: BANZ & BOWINKEL, Peter BEYLS, Eelco BRAND, DRIESSENS & VERSTAPPEN, Carla GANNIS, Jean-Pierre HÉBERT, Joan LEANDRE, Patrick LICHTY, Lorna MILLS, Manfred MOHR, Vera MOLNÁR, Frieder NAKE, Casey REAS, Roman VEROSTKO, Mark WILSON.

Wolf Lieser je osnivač i direktor tvrtke DAM Projects, inicijative koja je prvo rezultirala mrežnom arhivom Digital Art, dam.org., a 2000. godine postavljena je na internet. 2003. godine galerija DAM otvorila je svoje prostore u Berlinu. Od 2005. do 2012. godine DAM je nagradio velike pionire digitalne umjetnosti s prestižnom nagradom DAM DIGITAL ART AWARD | DDAA | u suradnji s Kunsthalle Bremen. Wolf Lieser imao je galerije posvećene digitalnoj umjetnosti također i u Londonu, Kölnu i Frankfurtu. Njegova uvodna knjiga Digital Art objavljena je 2010. na šest jezika.

Više o Glowing Globe programu na: https://cim.apuri.hr/izlozbe/glowing-globe-2019-astronomsli-centar-projekcije-filmova-u-kupoli-14-11-u-21-sat/