DAN ZA UMJETNOST U NOVOM ZAGREBU

 

DAN ZA UMJETNOST U NOVOM ZAGREBU

18.02.2023 - 18.02.2023 / MSU plato

Novo: Dan za umjetnost u Novom Zagrebu. Predstavljanje instalacije 'Promatrač' na platou MSU + igra, nagrade i drop in radionica za sve uzraste.  

Ne propustite Dan za umjetnost u Novom Zagrebu! U subotu, 18. veljače u 12 sati predstavljamo novu instalaciju na platou MSU-a. Diskretna intervencija Marine Brletić i Srđana Laterza pod nazivom Promatrač, odabrana na javnom natječaju, usmjerava pogled na iznimno vrijednu skulpturu Figura (Kupač pod tušem), 1956.–1981., Ivana Kožarića. Takav „dalekozor“, navode autori, otvara „unutarnje oči“ (naziv poznatog Kožarićevog rada) promatrača koji otkriva umjetnost u Muzeju, ali i u njegovoj okolini. Predstavljanje intervencije na platou MSU-a održava se u sklopu projekta 'Točka sastajanja'. Ulogu muzeja da umjetnost učini vidljivom ova intervencija ispunjava u doslovnom i prenesenom smislu. 

PROGRAM

12 SATI
Predstavljanje intervencije PROMATRAČ na platou

12-13 SATI
Istraživačka igra za sve generacije UMJETNOST OKO TEBE

13 SATI
Nagrađivanje NAJPROMATRAČA igre UMJETNOST OKO TEBE

12-14 SATI 
Drop in likovna radionica

BESPLATAN ULAZ U MUZEJ
Za sudionike programa

Muzej suvremene umjetnosti jedina je muzejska institucija u Novom Zagrebu, dijelu gradu u kojem je umjetnost u javnom prostoru, otkrili smo, često neprimjetna. Takav je slučaj i s južnim platoom MSU-a, koji je u vrijeme pandemije postao važna društvena točka – ali u kojoj Muzej nema aktivnu ulogu. Da bismo to promijenili, pokrenuli smo projekt Točka sastajanja u sklopu kojeg predstavljamo novu instalaciju na platou MSU-a.

Diskretna intervencija Marine Brletić i Srđana Laterza pod nazivom Promatrač, odabrana na javnom natječaju, usmjerava pogled na iznimno vrijednu skulpturu Figura (Kupač pod tušem), 1956.–1981., Ivana Kožarića. Samo raskršće dijeli tu skulpturu od muzejske zgrade, a ipak kao da je „nevidljiva“ ili „izgubljena“ u gustom urbanom pejzažu. Njezin prvi gipsani model nalazi se u stalnom postavu MSU-a, u sklopu Atelijera Kožarić. Tako nova instalacija postaje nova točka sastajanja: povezuje Muzej i njegov fundus s platoom i okolicom. 

Pozivamo vas da nam se pridružite u subotu, 18. veljače 2023., sudjelujete u istraživačkom programu umjetničkih djela Umjetnost OKO tebe i tako postanete novi promatrači na našem platou. Svi sudionici programa imaju besplatan posjet izložbenom postavu Zbirka kao glagol. Najpromatrače nagrađujemo!

**

Dobrodošli ste i na program koji se nastavlja sljedećih tjedana:

Subota, 25. veljače 2023.

Treba ići! I.K. – tematska tura posvećena Ivanu Kožariću sa stručnim vodstvom kustosa i umjetnika Antuna Tunje Maračića i voditeljice Atelijera Kožarić Radmile Ive Janković, umjetnikovih bliskih suradnika

Subota, 4. ožujka 2023.

Mali i veliki, radionički obiteljski program na temu nove instalacije

Subota, 18. ožujka 2023.

Upoznaj autore Promatrača!, vodstvo i razgovor

Više informacija o svakom događanju bit će dostupno na web stranici msu.hr/događanja. Program je podložan promjenama. Sva pitanja i predprijave upite molimo slati na renata.filcic@msu.hr.

Svi su programi besplatni. Ostvareni su angažmanom Prijatelja MSU-a (Maja Bakalar, Tatjana Cvetko, Lana Dolenec, Ela Domitrović, Dolores Galić, Karmen Nivić, Matko Radić, Petar Vranjković i Ana Vuković) u sklopu projekta Točka sastajanja (kustosica MSU-a Renata Filčić), a zahvaljujući potpori Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.