Predstavljanje Zbirke Marie-Luise i Ruth Betlheim - uz izložbu „Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.“

 

Predstavljanje Zbirke Marie-Luise i Ruth Betlheim - uz izložbu „Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.“

10.10.2020 - 10.10.2020 / MSU

Pridružite nam se ove subote, 10. listopada 2020. u 17 sati na razgovoru o Zbirci Marie-Luise Betlheim koji će s Jadrankom Vinterhalter voditi Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a i voditeljica Zbirke. Razgovor se održava uz izložbu "Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019."

Povod razgovoru je Zbirka Marie-Luise Betlheim koju je Ruth Betlheim poklonila Muzeju suvremene umjetnosti nakon što je prikazana na velikoj izložbi „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“.  Ova izložba bila je dio istoimenog projekta a prethodio mu je istraživačko-izložbeni projekt Jadranke Vinterhalter pod nazivom „Prodori avangarde u hrvatskoj umjetnosti prve polovice 20. stoljeća“ kojim su istraženi avangardni pokreti u djelima hrvatskih umjetnika. Nakon njegova završetka Jadranka Vinterhalter proširila je istraživanja i započela novi projekt pod nazivom „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ kojim su istraženi opusi umjetnika i arhitekata iz regije koji  su studirali na Bauhausu, znamenitoj školi za arhitekturu, umjetnost i dizajn.

Zbirka Marie-Luise Betlheim obuhvaća radove studenata i profesora Bauhausa nastalih pretežito između 1921. i 1924. godine, u razdoblju kada je znamenita škola za arhitekturu, umjetnost i dizajn Bauhaus djelovala u Weimaru. Zbirka je nastala kao rezultat druženja Marie-Luise Betlheim (rođ. Morgenroth) sa studentima Bauhausa u Weimaru, a ponijela ju je u Zagreb 1927. kao uspomenu na prijatelje.

Mjesto okupljanja za razgovor je na recepciji MSU-a.

 

 Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Muzeju ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih preporuka:

- nosite zaštitnu masku za lice

- održavajte razmak od 2 metra

- pri ulasku u Muzej upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi pored recepcije

- ako imate simptome respiratornih bolesti (kašalj, povišena tjelesna temperatura), molimo vas da ostanete kod kuće