Preko crte

 

Preko crte

14.03.2023 - 14.03.2023 / MSU

„Moram ostati unutar ovog okvira.
Moramo! 

Ove crte su važne. 

Rekli su da je važno ostati unutar crte.

 Ne smiješ bojati izvan crte.”

 

 

Kao produkt dramsko-medijacijskog programa MSU priča u utorak, 14. ožujka u 18.30 sati održat će se kratka izvedba za javnost pod naslovom Preko crte. Okupljanje je na autobusnoj stanici kod MSU-a.

 

Izvedba je nastala na temelju dramskih improvizacija i impresija sudionika o Muzeju, njegovom okruženju i zbirci. Kroz tri radionička termina nastale su scene koje propituju naš odnos prema muzejskom prostoru, njegovoj vidljivosti i uporabljivosti. 

Vidimo li uopće što je oko nas? Vidimo li uistinu, čak i ono što izbjegavamo vidjeti? Što ako smo samo pasivni promatrači? Možemo li prostor nesviđanja napraviti prostorom promjene?

Cilj programa MSU priča je razvijanje i preispitivanje odnosa sudionika prema životnim uvjetima i prostoru u kojem žive u obliku otvorenog dramskog procesa s Muzejom i zbirkom Muzeja kao glavnim polazišnim točkama. Ciklus dramsko-medijacijskih radionica potaknut skulpturom Unutarnje oči Ivana Kožarića tako nastoji otvoriti „unutarnje oči” sudionika. Program time provodi geslo novog izložbenog ciklusa Zbirka kao glagol iz fundusa Muzeja, koji je u obliku grafita umjetnik Igor Grubić osmislio i ostvario u postavu Muzeja, a čiji tekst glasi: We Build the Museum, the Museum Builds Us (hrv. Mi gradimo Muzej, Muzej gradi nas). 

Program se odvija u sklopu projekta Točka sastajanja, povodom nedavnog postavljanja intervencije Promatrač autora Marine Brletić i Srđana Laterze, a koja usmjerava pogled na važnu skulpturu Ivana Kožarića u susjedstvu Muzeja. Izvedba tako dijeli naslov s izložbom Ivana Kožarića održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti 2011. godine. 

Izvedbu će iznijeti:
Helena Kecerin Penzar
Željka Kovačević Kruljac
Mirka Merunka Golubić
Sanja Lađarević

Voditeljica programa:
Jelena Kovačić, dramska pedagoginja

Voditeljica projekta:
Renata Filčić, kustosica

Program se realizira uz podršku INA-e, Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Vizual: Ivan Kožarić, Linija, mapa Tragična crta / Kiša / Povećana crta / Duša, Atelijer Kožarić, Muzej suvremene umjetnosti, Grad Zagreb.