Program "Deset za deset" - raspored događanja

 

Program "Deset za deset" - raspored događanja

14.12.2019 - 14.12.2019 / Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program u povodu obilježavanja jubilarne 10. obljetnice Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu,  subota, 14. prosinca 2019. 

Radno vrijeme izložbenih prostora Muzeja od 11 do 20 sati. (izložbe Zlatka Kopljara bit će otvorena do 22 sata)
Program obilježavanja MSU DANA 10 traje od 11 do 23 sata.
Slobodan ulaz na sve programe!

11.30 - 13.00 ► [RADIONICA] Predvorje: Drvo želja
Drvodjelska škola iz Zagreba domaćin je raznih natjecanja, seminara i radionica, a uspješno surađuju i s muzejima i drugim institucijama.  U povodu obilježavanja 10. obljetnice zgrade MSU-a i nadolazećih blagdana, organiziramo prikladnu tematsku radionicu na kojoj će posjetitelji s učenicima Drvodjelske škole i njihovom profesoricom Svjetlanom Mihelić izrađivati drvene ukrase za „Drvo želja“.  

12.00 – 13.00 ► [IZDAVAŠTVO] Otvorena galerija: Predstavljanje kratkih filmova i knjižice o umjetničkim radovima iz fundusa Muzeja po izboru KMMSU-a – „Iz drugog kuta - MSU hitovi: izbor Kluba mladih MSU-a“ 
Krajem prošle godine Klub mladih MSU-a započeo je s projektom „Iz drugog kuta“ u sklopu kojeg su članovi izabrali i istražili pojedine umjetničke radove iz bogatog fundusa Muzeja. Sa svrhom približavanja suvremene umjetnosti svima, a posebno svojim vršnjacima, članovi KMMSU-a samostalno su izabrali i istražili pojedine umjetničke radove, napisali scenarije za kratke filmove, izradili potrebne rekvizite te glumili u filmovima, a po završetku snimanja zapisali su nekoliko crtica i mišljenja o samim radovima i umjetnicima koji su ih izradili. Te crtice i mišljenja objavljeni su u publikaciji koju uz kratke filmove predstavljamo na jubilarni rođendan Muzeja. 

13.00 – 19.00 ► [HUMANITARNA DJELATNOST] Predvorje: SOS dječje selo – prezentacija aktivnosti 
SOS Dječje selo Hrvatska osim usluge alternativne skrbi za djecu, pruža pomoć i podršku djeci i obiteljima u riziku od izdvajanja kroz razne programe. U sklopu nastojanja da ukažemo na važnost humanitarne djelatnosti, posjetitelji će gotovo cijeli dan u Muzeju imati priliku da saznaju više i uključe se u aktivnosti Udruge SOS Dječje selo Hrvatska koja već 27 godina radi s misijom stvaranja obitelji za svako dijete. 

13.00 – 15.00 ►[SPORT] Južni plato: Malonogometni turnir - timovi MSU-a, kritičara, umjetnika, ekipe HTV-a i Dinamo futsala
Malonogometni turnir predstavlja ne samo ludistički art pristup malonogmentoj vještini, koji mnogi često uspoređuju s umjetnošću, nego postavlja ravnopravno sport  kao pop kulturni i medijski  fenomen današnjeg  svijeta - globalnog sela - u izbor deset žarnova /medija koji su kralježnica koncepta Deset za deset, jubilarnog rođendanskog programa MSU-a. Sport i sportske akcije MSU je njegovao od prvog dana ulaska u novu zgradu bilo kroz biciklističke akcije na platou pa čak i u prizemlju zgrade, bilo kroz suradnju s HOO-om, tribinama o nogometu ili pak onim na platou i u garaži MSU-a za Noć muzeja. I ove godine očekuju se već dobro poznate ekipe: MSU-a, kritičara, novinara i umjetnika, ekipe HTV-a te partnera Dinamo futsala.

13.30 – 14.00 ► [IZLOŽBA] Izložba Davora Vrankića „Obećavam ti čudo“ - stručno vodstvo 
Izložba Davora Vrankića je dosad njegova najveća samostalna izložba u Hrvatskoj na kojoj je predstavljeno osamdesetak crteža velikih formata, a odabrani su iz sedam različitih ciklusa koji su komplementarni i istodobno govore o razvoju njegova crtačkog izričaja.

16.00 – 17.30 [GLAZBA] Dvorana Gorgona: Koncert dječjeg zbora „Zagrebački anđeli“ i gosti

Zagrebački anđeli nastupali su i na velikim i malim pozornicama, uz bok vrhunskim hrvatskim glazbenicima i zvijezdama uz pratnju orkestra uživo, a svoj su prvi koncert imali upravo u MSU. U znak zahvalnosti, Anđeli će Muzeju za jubilarni rođendan ponovno pokloniti svoj koncert kojim će nas sve još jednom razveseliti. U Zbor je uklučeno oko stotinjak djece od 4 do 14 godina, izvode poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesmice, te su u nepunih 5 godina postojanja nastupili gotovo 130 puta u Hrvatskoj i inozemstvu. Upravo izdaju svoj drugi CD, a najponosniji su na tri Zlatne diplome na natjecanju zborova u organizaciji Festivala glazbe u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Umjetnički voditelj zbora: Vitomir Ivanjek, dirigent / Suradnici: Ines Ivanjek, Sanja Hrgetić i Mia Crnčić.

16.00 – 16.30 ►[IZLOŽBA] Prostor izložbe „Akvizicije“: Karin Šerman: Fitting Abstraction – obilazak bijenalske instalacije

Karin Šerman, arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2014. godine bila je izbornica hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu s izložbom Fitting Abstraction o arhitekturi modernizma u Hrvatskoj 1914.-2014. Na rođendan Muzeja posjetitelje će provesti kroz izložbenu instalaciju „Fitting Abstraction“ kojom se Hrvatska predstavila na tom 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture, a koja je kasnije donirana MSU-u te je danas predstavljena u sklopu izložbe „Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019“. Kroz arhitektonske primjere koji pokrivaju cijelo 20. stoljeće i početak samog recentnog doba predstavljen je skup ideja i vrijednosti koje kontinuiraju u promatranom razdoblju i postojano rukovode modernu i suvremenu arhitektonsku produkciju.

17.30 – 17.45 ► Predvorje: nagradna igra MSU i FlixBus  - izvlačenje pobjednika 
Kao malu uvertiru u program obilježavanja 10. rođendana, MSU je u suradnji s FlixBusom pokrenuo akciju darivanja publike. Za svaku kupljenu ulaznicu za bilo koji program MSU-a (izložbe, kino, itd...) u razdoblju od 26. 11 do 14. 12. 2019. posjetiteljima osiguravamo 15 posto popusta na putovanja FlixBusom, za vožnju po izboru. Glavnu nagradu – povratno putovanje FlixBusom za dvije osobe na odredište prema vlastitom izboru - dodijelit ćemo na sam rođendan MSU-a! 

17.00 – 17.45 ►[IZLOŽBA] „Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.“ – stručno vodstvo 
Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i kustosica izložbe kojom obilježavamo deset godina djelovanja na novoj lokaciji, predstavit će koncept izložbe na primjerima odabranih radova iz muzejskih zbirki koje smo prikupili donacijama i otkupima.  

18.00 – 18.45 ► [IZLOŽBA] Prostor izložbe „Obećavam ti čudo“ - stručno vodstvo 
Davor Vrankić stvara crteže impresivno velikih dimenzija koji se, poput živih entiteta, kako sam kaže, „spontano hrane svim mogućim, novim vizualnim iskustvima“. Rezultat su fantazmagorični svjetovi koji odražavaju ono što umjetnik naziva „osobnim realizmom“. O radovima na dosad njegovoj najvećoj izložbi u Hrvatskoj posjetitelji će moći saznati više kustosice izložbe Kristine Bonjeković Stojković. 

18.00 – 21.00 ► [FILM] Dvorana Gorgona 

Filmski program u dvorani Gorgona obuhvaća premijerno prikazivanje filma Voštana figura i razgovor s umjetnicom Vesnom Mačković i redateljicom Lidijom Špegar te izbor od četiri filmska i video rada nagrađena na izložbi „HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“.
18.00 – 19.15 ► Premijera filma „Voštana figura“ Vesne Mačković i razgovor s umjetnicom 
Film prati projekt umjetnice Vesne Mačković nastao u ljeto 2017. Na raznim njujorškim lokacijama Mačković izvodi niz performansa u kojima pozira s natpisom „Voštana figura hrvatske umjetnice u New Yorku“ na dvadeset jezika i zastavicom s logom Ministarstva kulture RH. Nezadovoljna vidljivošću svoje umjetnosti u Hrvatskoj, za okosnicu performansa simbolično odabire voštanu figuru koja u popularnoj kulturi predstavlja „bitne i vidljive“. Ne sumnjajući u vjerodostojnost natpisa, u svrhu objave na društvenim mrežama prolaznici poziraju i fotografiraju se s autoricom, tobožnjom voštanom figurom hrvatske umjetnice. 
Režija: Lidija Špegar / Kamere: Mladen Ergić / Montaža: Iva Ivan  
Po završetku projekcije održat će se razgovor s umjetnicom i redateljicom filma. Na kraju programa Vilim Matula i Vesna Mačković predstaviti će i crowdfunding kampanju za 2020. te inicijativu “Umjetnost dostupna svima” kao i donatore umjetničke organizacije ARKTIK - Institut za budućnost. Tijekom projekcije i predstavljanja bit će moguće donirati sredstva za inicijativu izravno ili kupnjom slika iz Vesnine digitalne serije pod naslovom "The end of the day on the matrix TV channel" tiskanih na platno u srednjim i velikim formatima.
19.15 – 21.10 ► Izbor nagrađenih video radova i filmova HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost:
►Damir Očko „DICTA II (safewords)“, 2018.
4k video; trajanje: 10'20''
►Igor Grubić „Spomenik“, 2015.
film; HD, boja, zvuk; trajanje: 44’
► Jagoda Kaloper „Žena u ogledalu“, 2008. - 2010.
film-video, DVD; trajanje: 48’
►Dalibor Martinis „Dalibor Martinis razgovara s Daliborom Martinisom“, 1978/2010.
(medijski projekt Data Recovery 1978/2010, Western Front, 1978 – 2. program HTV, 2010.) 
video; trajanje: 9’50’’

18.30 – 19.00 ► [PERFORMANS] Prizemlje: Zumofonija: Zastarjelost privatnosti
Zumofonija je forma zvučnog performansa osmišljena za grafičku partituru za glas i zvukove malih ručnih zumera ozvučenih megafonskim mikrofonima i dodatno modificiranim vokalnim pedalama. Performans je nastao prema motivima dvotomne knjige Günthera Andersa Zastarjelost čovjeka I: O duši u doba druge industrijske revolucije (1956.) i II: O razaranju života u doba treće industrijske revolucije (1980.) Koncept je dio platforme za izvođenje na improviziranim zvučnih instrumentima i umjetničkim alatkama proizvedenim u okviru rada ekstremnog muzičkog kazališta DB Indoša.
autori i izvođači: Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo / ton majstorica: Lana Deban

19.00 – 19.30 ► [IZLOŽBA] Prostor za povremene izložbe: Otvorenje izložbe Zlatka Kopljara „Konstrukcije“ 
Izložba ˝Konstrukcije˝ prvi je retrospektivni pregled stvaralaštva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara. Izložba će predstaviti selekciju njegovih najvažnijih radova; od dokumentacije ranih performansa iz 90-ih godina u kojima propituje mogućnosti razumijevanja drugog, položaja umjetnika u ratom zahvaćenom društvu, nesnošljivost ili pak krhkost ljudskog postojanja, sve do multimedijskih instalacija nastalih tijekom prošle godine.

19.30 – 20.45 ►[PLES] Prizemlje, garaža, lift, prostor izložbe „Akvizicije“: jogging godard, removie 
Novi TRAFIK-ov site-specific projekt „jogging godard, removie“ istražuje filmski opus Jean Luc Godarda ukomponiran u specifičan prostor MSU-a te uključuje scenografski koncept kao temelj istraživanja. Fokusirani na filmski jezik kao jednu od varijacija svakodnevnog jezika i ljudske komunikacije gledatelji će ući u proces identifikacije sa Godardovim jezikom. Za razliku od klasičnog pristupa scena-rampa-gledatelj ili pristupa u kojem se izvođač kreće među gledateljima i ukida rampu, u ovom projektu gledatelji će svojim izborima u (po)kretanju sudjelovati u izvedbi, a istovremeno će aktivnom percepcijom stvarati „ svoj film“. Izvedbom „jogging godard, removie“, umjetnička organizacija TRAFIK predstavlja muzej kao specifičan prostor gdje se njemu svojstvena izlagačka djelatnost proširuje u stvaran prostor djelovanja kroz prostor igre/izvedbe kontekstualizirane u vremenu i prostoru u kojem živimo.
autorica koncepta i režija: Lara Badurina / koreograf: Žak Valenta / skladatelj: Dušan Maksimovski / kostimograf: Iztok Hrga / dramaturg: Luka Bosanac / plesna izvedba: Ema Crnić, Eleonora Vrdoljak, Sellena Beram, Josipa Bubaš, Ana Katulić, Mia Kevo, Helvecia Tomić i Vera Mitrović Vrbanac / glumci: Neven Aljinović Tot i Nino Sorić / tekst čitala: Elvira Crnić Udina / tehnička podrška / ozvučenje i rasvjeta:  Br.1., d.o.o. / miks zvuka: Dario Domitrović, Embrio Production Cinema & Music / Produkcija TRAFIK je sufinancirana sredstvima MK RH i Odjela za kulturu grada Rijeke

21.15 – 22.15 ►[KAZALIŠTE] Dvorana Gorgona: Predstava „Posljednji dani čovječanstva“ 
Scenski projekt Eurokaza u koprodukciji s Queer Zagrebom utemeljen je na velebnom djelu austrijskog književnika Karla Krausa „Posljednji dani čovječanstva“, megadrami koja svojim opsegom i zamahom prelazi granice najizdržljivijih scenskih mogućnosti. „Posljednji dani čovječanstva“ tvorevina je neobične, titanske strukture i nomenklature o raspadu čovječanske logike od početka Prvog svjetskog rata. Djelo je u skraćenim oblicima i adaptacijama doživjelo tek nekoliko izvedbi i ostaje permanentnim izazovom općeizvedbenoj svjetskoj praksi. Krausov rad zapravo je velika zbirka medijskih citata, surove upotrebe najnevjerojatnih, demagoških  eskapada, koji osupnjuju namjernim nedostatcima poanti, odlika koje je Brecht nazivao gestualnim. Upravo ta kreativna oslobođenost, gotovo neuračunljivost, van svih komercijalnih plahovitosti, estetički duktus totalne i fatalne beskompromisnosti dovodi Eurokaz u blizinu Krausova djela i u dodir njegovih principa. Temeljna ideja scenske realizacije Krausova djela koja bi da dohvati barem nešto od metodoloških i energetskih potencijala drame, ali, to se pokazuje predstavom, turobnost našeg poraća čini takav pokušaj tek estetičkim spleenom i plinovitim razbacivanjem sustavnosti.                                                                                                                                                             
koncept i režija: Branko Brezovec / skladatelj: Stanko Juzbašić / igraju: Domagoj Janković, Robert Španić, Marija Šegvić / Maruška Aras, Suzana Brezovec, Domagoj Zovak, Pavle Vrkljan, Borna Baletić, Siniša Miletić, Angel Naumovski, Mario Strecha

22.00 – 23.00 ► [GLAZBA] Prizemlje: Koncert Oridano Gipsy Jazz benda 

Oridano Gipsy Jazz bend je koji iz nastupa u nastup čini sve da zadovolji (zahtjevnu) jazz publiku Hrvatske i inozemstva. Pri tom pothvatu uvijek koriste iskušane metode, neke od kojih su šarm, rafiniranost i virtuozitet. Oridano njeguje #gypsyjazz u maniri Djanga Reinhardta ali s izrazitim osobnim pristupom - nečim što ih čini apsolutnim miljenicima publike i klubova i neupitno svrstava u sam vrh predstavnika ovog žanra.Na repertoaru su autorska glazba, glazba Djanga Reinhardta te ostale gypsy jazz uspješnice koje su s godinama postale dio kanona. Nakon skoro desetljeća intenzivnih nastupa, nagrada, albuma i singlova, u MSU stižu nam: Orjen Riđanović (lead gitara) / Aldo Foško (klarinet) / Milivoj Majdak (ritam gitara) / Gustav Barišin (kontrabas)

IZLOŽBE: 

Konstrukcije – retrospektivna izložba Zlatka Kopljara
Prostor za povremne izložbe 1. i 2. kat, 14.12.2019. – 16.12.2020. / Otvorenje: 14.12.2019. u 19 sati
Izložba međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara predstavlja izbor njegovih najvažnijih radova kojima je umjetnik stekao međunarodnu vidljivost poput fotografskog ciklusa naslovljenog „K9 Compassion“ i „K9 Comapssion+“  gdje je poput suvremenog hodočasnika izveo performans klečanja pred institucijama koje utjelovljuju političku, odnosno umjetničku moć. Usto, retrospektivni prikaz predstavit će odabir Kopljarovih najvažnijih video radova snimljenih od New Yorka preko Varšave sve do Zagreba, te recentne instalacije i skulpture koje utjelovljuju umjetnikova razmišljanja o kolektivnom sjećanju, mogućnosti oprosta i iskupljenja i na koncu sumnje u emancipatorsku moć umjetnosti i njezinih institucija. (...više)
Kustosica: Leila Topić 

Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.
MSU, 11.12.2019. – 30.6.2020. / Otvorenje: 11.12.2019. u 19 sati 
Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe kojom ćemo predstaviti izbor umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život muzeja od otvorenja 11. prosinca 2009. do konca 2019. godine.Posljednja velika izložba akvizicija otvorena je 2009. kao dio izložbenog programa otvorenja nove zgrade muzeja. Od tada do danas prikupljena je građa kojom možemo pokazati raznovrsne pojave u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, prvenstveno zahvaljujući otkupima nagrađenih radova na izložbama HT nagrade. U desetogodišnjem razdoblju prikupili smo obimnije donacije pojedinih umjetnika što omogućava cjelovitije predstavljanje njihova opusa na izložbi. Muzejsku ćemo građu na izložbi predstaviti po tematsko-problemskim cjelinama i odabranim fenomenima kojima se bave suvremeni umjetnici. (...više)
Kustosica i autorica izložbe: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica
Suradnice: Snježana Pintarić, Jasna Jakšić, Kristina Bonjeković Stojković, Vesna Meštrić, Martina Munivrana, Mirta Pavić, Leila Topić

Davor Vrankić: Obećavam ti čudo 
MSU, 25.10.2019. - 22.12.2019.
Izložba Davora Vrankića  je dosad njegova najveća samostalna izložba u Hrvatskoj na kojoj je predstavljeno osamdesetak crteža velikih formata, a odabrani su iz sedam različitih ciklusa koji su komplementarni i istodobno govore o razvoju njegova crtačkog izričaja. Crteži datiraju od studentskih dana, početkom 1990-ih, pa do zadnjeg ciklusa koji premijerno izlažemo. Opus predstavljen na izložbi svjedoči o tridesetogodišnjem Vrankićevom dosljednom razvijanju samosvojnog umjetničkog vokabulara koje rezultira crtežima impresivnih formata.  Jedna od posebnosti ove izložbe jest prisutnost umjetnika u izložbenom prostoru. Naime, da bi predočio posjetiteljima proces nastajanja crteža, autor je u prostoru izložbe započeo novi crtež - modularni poliptih čiji dijelovi mogu funkcionirati zasebno ili kao cjelina. Tako publika ima jedinstvenu priliku upoznati se s autorovim pristupom umjetničkom stvaranju i promatrati umjetnika pri stvaranju novog djela. (...više)
Kustosica: Kristina Bonjeković Stojković 

Igor Grubić: Tragovi nestajanja (u tri čina)
MSU, 5.12. 2019. – 4.1.2020.
 
Nakon uspjeha koji je projekt „Tragovi nestajanja (u tri čina)“ Igora Grubića imao kao predstavnik Hrvatske na Venecijanskom bijenalu, zagrebačka publika imat će priliku vidjeti cjeloviti projekt u MSU-u. Projekt je započeo 2006. kada umjetnik počinje dokumentirati poslijeratnu, tranzicijsku stvarnost u Hrvatskoj, posebice prelazak iz socijalizma u kapitalizam, s centralne, državno planirane ekonomije na ekonomiju slobodnog tržišta. Kroz trinaest godina istražujući utjecaj na promjene u stanovanju, urbanom tkivu, javnom prostoru i društvenim odnosima, Igor Grubić realizirao je tri povezana fotografska eseja i animirani film, postavljenih u cjelinu definiranu kroz poglavlja: Divlja kuća (1. čin), Filigranski pločnik (2.čin), Dekonstrukcija tvornice ( 3. čin). (...više)

Oliver Kossack: Visceral Kooks
MSU galerija, 5. 12. – 29. 12. 2019.

Izložba Olivera Kossacka Visceral Kooks, lajpciškog slikara srednje generacije, projekt je posebno naslikan za Muzej suvremene umjetnosti. Riječ je o ciklusu slika koji istodobno propitkuje nekoliko tema te, kako ističe umjetnik, „pretpostavljenih unutarnjih istina, unutarnjih stanja i instinktivnih reakcija“. Oliver Kossack, lavirajući između predmetnog i apstraktnog pristupa slikarstvu uz spretno kombiniranje slike, slova i teksta, duhovito i afektivno obrađuje suvremene politički aktere, političku korektnost, seksualnost, popularnu kulturu ili tržišne mehanizme suvremene umjetnosti. (...više)
Kustosica: Leila Topić 

Izložbe u koricama - izložba izdanja i plakata MSU-a 2009. – 2019. 
Otvorena galerija, 14.12.2019. 

U prostoru naše Otvorene galerije posjetitelji će imati priliku vidjeti izbor iz mnogobrojnih kataloga izložbi Muzeja suvremene umjetnosti od 2009 do danas. Umjetnost je inspirirala da se o njoj ispišu na tisuće stranica, a knjige su skupljale iskustva umjetnosti i postale dio svjedočanstva ljudskog kreativnog stvaralaštva. Mnoge izložbe otišle bi u povijest i teško bi ih se prisjećalo da nisu ostale dokumentirane u katalozima. Iako je povijest MSU-a daleko dulja od postojanja nove zgrade u Novom Zagrebu, izdanja je u posljednjih deset godina bilo više od 150, a na ovoj izložbi prikazali smo izbor onih najznačajnijih. Ovime ističemo i važnost tiskanih izdanja koja novim generacijama ostavljaju prostor za bolje poznavanje i razumijevanje suvremene umjetnosti. Izložbu prate i plakati velikih izložbi održanih u MSU u posljednjih deset godina. 
Priredile: Zrinka Ivković i Daniela Bilopavlović Bedenik

AutorI programa Deset za deset: Branko Kostelnik, producent, i kustoski tim MSU 

Facebook event