Projekcija filma grupe IRWIN i redatelja Igora Zupéa: „An Apology for Modernity - The NSK State in Time Pavilion“

 

Projekcija filma grupe IRWIN i redatelja Igora Zupéa: „An Apology for Modernity - The NSK State in Time Pavilion“

24.05.2022 - 24.05.2022 / Dvorana Gorgona

Slovenska grupa IRWIN, jedan od najznačajnijih umjetničkih kolektiva u svijetu suvremene umjetnosti i redatelj Igor Zupé, prvi put izvan Slovenije predstavljaju film „Apology for Modernity - The NSK State in Time Pavilion”. Film je nastajao u vrijeme 57. venecijanskog bijenala 2017. u paviljonu „NSK Država u vremenu”. Prije projekcije filma, o projektu će govoriti članovi grupe Irwin, redatelj Igor Zupé i ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac, koja je zajedno s Charlesom Escheom bila kustosica NSK paviljona.

„NSK Država u vremenu“ osnovana je 1992. godine i do danas ima više od 15.000 državljana, čiji broj i dalje raste. Premda se brojem stanovnika ne može mjeriti s drugim zemljama, njezini građani već predstavljaju međunarodnu velesilu u području suvremene umjetnosti. Među državljanima su brojni svjetski poznati umjetnici, teoretičari umjetnosti i kustosi. Na takvom stanovništvu pozavidjele bi joj i najrazvijenije zemlje svijeta. Zato nije bio problem oformiti kustoski tim koji će predstaviti značajna postignuća građana NSK u Državnom paviljonu NSK, koji je prvi put predstavljen 2017. na 57. bijenalu u Veneciji, uz paviljone više od šezdeset drugih zemalja. Kustosima je dana potpuna sloboda u razradi koncepta i teme izložbe te odabira umjetnika, aktivista i teoretičara.

Kolektiv IRWIN kaže: „Dali smo sve od sebe da im pomognemo u što potpunijem ostvarenju ideje. Tri projekta predstavljena su paralelno, nisu si međusobno bili konkurencija nego se podržavali. Veoma smo zahvalni Ahmedu Ögütu na nadahnutoj instalaciji te Zdenki Badovinac i Charlesu Escheu na preciznom konceptu izložbe i savršenom odabiru predstavljenih suradnika i njihovih izložaka. Drago nam je što se aktivnosti temeljene na znanju, iskustvu i senzibilnosti, što je omogućilo do sada najsloženije predstavljanje NSK države u vremenu i prostoru.“

Film ima titlove na engleskom jeziku.

Članovi grupe IRWIN su: Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik. Grupa IRWIN, uz glazbenu grupu Laibach (1980.), izvođačku skupinu Gledališće Sester Scipion Nasice (1983.), kasnije poznatu kao Kozmokineticni Kabinet Noordung, i dizajnerski odjel Novi kolektivizam, čine jedan od temelja umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK). Nakon više od četrdeset godina umjetničkog djelovanja, jedan od najslavnijih umjetničkih kolektiva koji danas djeluju u Europi, ostvario je niz izložbi i projekata u suradnji s institucijama i galerijama poput Muzej Reina Sofia, Madrid; Van Abbemuseum, Eindhoven; Muzej suvremene umjetnosti Garaža, Moskva; Moderna galerija, Ljubljana; Muzej Lehmbruck, Duisburg; Dom svjetskih kultura (HKW), Berlin; Tate Modern, London; Muzej moderne umjetnosti (MoMA), New York; Centar za umjetnost i medije (ZKM), Karlsruhe; Centar Georges Pompidou, Pariz; bijenale u Taipeiju, Veneciji itd. Kolektiv IRWIN predstavio se izložbom u MSU Zagreb 2000., a njihova su djela dio fundusa Muzeja.
 

Redatelj Igor Zupé diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Radio je kao redatelj umjetničkih i dokumentarnih filmova o glazbi i umjetnosti (Neue Slowenische Kunst, Irwin, Laibach, Pankrti), režirao je i glazbene spotove, glazbene televizijske emisije, televizijske reklame i računalne animacije. Osim u kinematografskim, televizijskim i festivalskim projekcijama, njegovi su filmovi prikazani i u renomiranim međunarodnim galerijama i muzejima (MoMA u New Yorku, Tate Modern, London, Garage Moskva, Reina Sofia, Madrid).
 

Projekcija filma je u utorak, 24. svibnja u 17 sati.

Koordinacija programa:
Radmila Iva Janković, viša kustosica
Miranda Herceg, voditeljica programa multimedijske dvorane MSU

Predstavljanje filma omogućilo je Veleposlanstvo Republike Slovenije.