Svjetske digitalne umjetničke zbirke i djela iz zbirki MSU-a u Muzeju suvremene umjetnosti kao dio francuskog projekta Micro-Folie

 

Svjetske digitalne umjetničke zbirke i djela iz zbirki MSU-a u Muzeju suvremene umjetnosti kao dio francuskog projekta Micro-Folie

19.04.2022 - 31.08.2022 / MSU

U suradnji s Francuskim institutom iz Hrvatske, Muzej suvremene umjetnosti je ugostio francuski mobilni digitalni muzej Micro-Folie.

Do 31. kolovoza publici će biti dostupni osmišljeni programi kojima će otkrivati remek-djela najvećih francuskih i međunarodnih kulturnih institucija i muzeja. Dostupna je najvrijednija umjetnička građa svjetskih autora iz različitih epoha od Mona Lise Leonarda da Vincija, Picassove Guernice ili Zvjezdane noći Vincenta van Gogha, do suvremenih autora.

Digitalni muzej je virtualna umjetnička galerija koja pomoću velikog ekrana i interaktivnih tableta omogućuje pristup digitaliziranim djelima iz nacionalnih i međunarodnih muzeja i kulturnih institucija, kombinirajući vizualne umjetnosti, dizajn, arhitekturu, snimke izvedbi i prostor virtualne stvarnosti. Projekt uključuje i bogati edukativni materijal koji uključuje interaktivne igre, opremu za virtualnu realnost, te razne zvučne i vizualne sadržaje. Svaka Micro-Folie zamišljena je kao mjesto druženja i razmjene, kako bi se stvorili novi prostori za ljude, te kako bi se olakšao pristup umjetničkim djelima udaljenoj publici širenjem njihovog sadržaja.

Cilj projekta je predstaviti se u svim zemljama EU-a tijekom francuskog predsjedavanja. Mobilni digitalni muzej se trenutačno nalazi u 25 gradova i 18 država članica EU-a, a u pripremi je proširenje i na druge zemlje članice. Prvotno zamišljen za promociju 500 remek-djela iz francuskih muzeja, projekt se svakim danom proširuje te uključuje i 26 radova iz zbirki MSU-a. Umjetnička djela su odabrana po srodnosti i pripadnosti pojedinim fenomenima moderne i suvremene umjetnosti kao na primjer umjetnosti konstruktivnog pristupa, konceptualnoj i proto-konceptualnoj umjetnosti, umjetnosti kritičkog pristupa, apstraktnom slikarstvu, Novim tendencijama, post-slikarskoj geometrija i drugim pojavama. Tako se publika drugih zemalja može upoznati s djelima Josipa Seissela, Toše Dabca, Ivana Picelja, Miroslava Šuteja, Vjenceslava Richtera, Vojina Bakića, Aleksandra Srneca, Ivana Kožarića, grupe autora akcije Crveni Peristil, Julija Knifera, Josipa Vanište, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Ede Murtića, Ive Gattina, Tomislava Gotovca, Mladena Stilinovića, Ratka Petrića, Borisa Bućana, Sanje Iveković, Brace Dimitrijevića, Dalibora Martinisa, Igora Grubića, Sandre Vitaljić, Duje Jurića, Davora Vrankića i Zlatana Vehabovića.

Inspiriran ludičkim konstrukcijama Folies du Parc de La Villette koji je dizajnirao arhitekt Bernard Tschumi, inovativni projekt Micro-Folie podupire Ministarstvo kulture Republike Francuske, a koordinira javna ustanova Parka i Grande Halle de la Villette, sa grupom nacionalnih suradnika. Prvi Micro-Folie otvoren je u Sevranu u siječnju 2017.

Neki od partnera osnivača ovog projekta: Centre Pompidou, Versailles, Muzej Picasso, D’Orsay, Louvre i drugi.

Publika se može upoznati sa sadržajima koji su dio ovog mobilnog muzeja svake srijede, od 16 do 17 sati, MSU. Ulaz je slobodan.

Edukatori MSU-a osmislili su programe za razne uzraste, koristeći bogate sadržaje digitalnih zbirki i opreme. Pratite najave programa na društvenim mrežama i web stranicama Muzeju suvremene umjetnosti. Više informacija i prijave na: edukacija@msu.hr

Voditeljica projekta: Nataša Ivančević

Voditeljica edukativnih programa: Ivana Šešlek, Renata Filčić