Radionice čitanja u Zbirci Richter

 

Radionice čitanja u Zbirci Richter

16.10.2021 - 16.10.2021 / Zbirka Richter

Povodom Godine čitanja koju organizira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u Zbirci Richer organiziraju se ciklusi radionica kojima se potiče čitanje. U subotu, 16. listopada 2021. godine u Zbirci će se od 11 do 12:30 sati održati radionica „Čitaj, crtaj slikaj“ za djecu od 5 do 10 godina, a od 16 do 18 sati radionica „Kako čitamo muzej?“ namijenjena starijima od 54 godine.

Radionica „Čitaj, crtaj slikaj“ započet će čitanjem slikovnice „Bučna slikarska kutija – boje i zvukovi apstraktne umjetnosti Vasilija Kandinskog“. Priča govori o djetinjstvu velikog umjetnika i njegovim slikarskim počecima. Nakon razgovora o pročitanoj priči i djelima Vasilija Kandinskog djeci će biti ponuđene vodene boje i kistovi. Slikat će uz pratnju klasične glazbe koja će im ujedno služiti i kao motivacija za slikanje.

Polaznici radionice „Kako čitamo muzej“ nakon susreta s Vladom Martekom i upoznavanjem s djelom povjesničara umjetnosti i umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangleosa, u idućem se terminu dalje upoznaju sa stvaralaštvom Vjenceslava Richtera. Glavna tema radionice bit će Richterovi projekti paviljona za svjetske izložbe u Bruxellesu (1958.), Torinu (1961.) i Milanu (1964.) koji će se obrađivati kroz tekstove i njihovu kreativnu interpretaciju.

Ciklus „Crtaj, slikaj, čitaj“ vodit će Lana Gospodnetić (odgojiteljica predškolske djece, dipl. pedagog i profesor povijesti), a ciklus „Kako čitamo muzej?“ Lora Rajčić (magistra povijesti umjetnosti i sociologije) i Ivana Završki (magistra francuskog jezika i književnosti i povijesti umjetnosti).

Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu radionice.richter@msu.hr ili putem Facebook stranice Zbirke Richter.

Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Vidimo se u Zbirci Richter na Vrhovcu!