Sintart 16 - Ivana Tkalčić: Utopijska heterotopija

 

Sintart 16 - Ivana Tkalčić: Utopijska heterotopija

21.12.2023 - 02.03.2024 / Zbirka Richter

Umjetnički rad Ivane Tkalčić, Utopijska heterotopija daje moguće odgovore na pitanja koja je otvorio Vjenceslav Richter, ne samo kada je riječ o upotrebi novih tehnologija u stvaranju umjetničkog djela već i istraživanju granica između stvarnih i imaginarnih prostora. U središtu umjetničkog rada Ivane Tkalčić nalazi se Sinturbanizam, jedan od najznačajnijih Richterovih projekata. Richter ga je započeo sredinom pedesetih godina 20. stoljeća, a njegova realizacija uslijedila je početkom šezdesetih, dok je daljnji razvoj nastavljen tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Ivana Tkalčić usmjerava se na ideju da takvi utopijski projekti ne moraju ostati samo na razini teoretskih konstrukcija, već mogu biti pretočeni u stvarne prostore koji odražavaju složenost i višedimenzionalnost suvremenog urbanog života. Zato autorica u svom umjetničkom pristupu projektu Sinturbanizam koristi umjetnu inteligenciju kao alat za analizu i reinterpretaciju, istražujući kako ovakve aplikacije pretvaraju utopijski arhitektonsko urbanistički projekt u onaj stvarni, heterotopijski. Utopijska heterotopija Ivane Tkalčić predstavlja i novo tumačenje Richterovog rada, istražujući (i) što je Richter danas, kako se njegove ideje mogu povezati sa suvremenim tehnološkim mogućnostima i društvenim promjenama. Umjetničin rad na postaje sinteza teorije i prakse, sna i stvarnosti, i pruža uvid u mogućnosti kako tehnologija može oblikovati urbani prostor i kako se urbanizam može prilagoditi potrebama suvremenog društva.


Ivana Tkalčić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti (MA) u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (mag.oec.). Akad. god. 2015/2014 boravila na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Sudjelovala je na brojnim projektima i umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj. Polaznica WHW Akademije, generacija 2019/2020. Ima realizirane brojne samostalne i grupne izložbe. Finalistica i dobitnica više nagrada: 20. nagrade Radoslav Putar-Young Visual Artists Awards, Grand Prix nagrada na 35. Salonu mladih, Erste fragmenti 12, Rektorove nagrade za najbolje studente, Sveučilišta u Zagrebu, RCAA - Young European Art Award.

Kustosica: Vesna Meštrić, muzejska savjetnica