NEDJELJNO VODSTVO - NJEGOVA PODRŽAVAJUĆA RUKA – KURIRANJE KUSTOSA: DAVOR MATIČEVIĆ

 

NEDJELJNO VODSTVO - NJEGOVA PODRŽAVAJUĆA RUKA – KURIRANJE KUSTOSA: DAVOR MATIČEVIĆ

10.12.2023 - 10.12.2023 / MSU

U nedjelju, 10. prosinca u 11.30 sati viša kustosica Leila Topić održat će vodstvo po izložbi „Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević".

„Njegova podržavajuća ruka – kuriranje kustosa: Davor Matičević" najnovija je izložba iz ciklusa Okidači kojim MSU poziva umjetnike, kustose i kustoske kolektive da se kritički osvrnu odnosno reagiraju na muzejski fundus. Naziv izložbe je preuzet iz citata Ivana Posavca iz razgovora koji je dao za časopis 15 Dana objašnjavajući da veliki dio njegovog fotografskog opusa, kao i onog Mije Vesovića, ne bi postojao da ih Matičević nije podržavao.

Na poziv kustosice MSU Leile Topić koja je za „okidanje“ muzejskih Zbirki izabrala rad s kustoskim kolektivima, platforma za audiovizualna istraživanja JDS (Leri Ahel, Željko Luketić) odlučila se za novo čitanje kustoskog opusa Davora Matičevića (Split, 5. 8. 1945. — Zagreb, 13. 5. 1994.). Premda je njegov lik već poslužio kao inspiracija za izdanje časopisa DIK Fagazine – Zagreb – Queering the Museum, želja je ove izložbe reinterpretirati muzejsku i duhovnu baštinu Davora Matičevića korak dalje, uzimajući u fokus i njegov profesionalni opus kao izniman doprinos zajednicama te promatrajući ga kao jednog od prvih kustosa koji je bio sposoban razumjeti naslijeđe kustoskog diskursa i njegove nestrukturirane složenosti istodobno se igrajući s različitim i često kontroverznim poticajima.

Više o izložbi


Osnovne informacije o vodstvima:

Okupljanje za svako vodstvo je na recepciji Muzeja u 11.30 sati. Prijave nisu obavezne. Ulaz SLOBODAN.

Za više informacije pišite na edukacija@msu.hr.