SUSRET MSU SENIORA - Posjet izložbi „Zagreb Većeslava Holjevca"

 

SUSRET MSU SENIORA - Posjet izložbi „Zagreb Većeslava Holjevca"

31.01.2024 - 31.01.2024 / Zagrebački velesajam

MSU poziva umirovljenike da se pridruže susretu MSU seniora u srijedu, 31. siječnja s početkom u 11.00 sati u Paviljonu 12 na Zagrebačkom velesajmu. Susret će biti posvećen posjetu izložbi pod nazivom Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“, a vodstvo će održati arhitekt Ivan Mlinar i povjesničar Hrvoje Klasić.

Izložba prezentira urbanističku viziju i arhitektonske dosege Zagreba Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. kroz prikaz tri ključna urbanistička dokumenta – Direktivnu regulatornu osnovu Zagreba iz 1953., Idejno urbanističko rješenje južnog Zagreba iz 1962. te Urbanistički program grada Zagreba iz 1963. – i 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih od 1952. do 1963. te i danas značajnih u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba. Također, na izložbi su prezentirani odabrani biografski podaci o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate.

Prigodom svečanog otvorenja Luka Korlaet je istaknuo kako od bivšeg gradonačelnika i vizionara Većeslava Holjevca danas možemo mnogo naučiti o strategiji i taktikama za bolji grad. Radi se o „prostornoj velikoj gesti“ za grad, gdje se vizionarstvom premostilo Savu i udarili temelji za jedan od najvećih sajamskih prostora jer te davne 1963. godine Velesajam je bio treći najveći sajam u Europi.


O PROGRAMU MSU SENIORA

MSU  je otvorio poseban termin za seniore koji bi rado saznali više o Muzeju i njegovim zbirkama te povremeno srijedu prijepodne provodili u ugodnim druženjima i razgovorima u Muzeju. Program je besplatan. Program MSU seniora održava se jednom do dva puta mjesečno, a uključuje zajedničke posjete izložbama Muzeja suvremene umjetnosti i upoznavanje Zbirki Muzeja, ali i druga zanimljiva kulturna događanja. Predviđeno trajanje programa je 60 minuta.

Program se ostvaruje u suradnji s Gordanom Paškvan Budiselić, umirovljenom profesoricom.

O PRIJAVI

Novi članovi MSU seniora mogu se predbilježiti za vodstvo putem prijave na linku ili slanjem maila na edukacija@msu.hr.