Tošo Dabac - Industrijska fotografija

 

Tošo Dabac - Industrijska fotografija

25.10.2018 - 18.11.2018 / MSU galerija

Od 2010. godine tematske izložbe Dabčevih fotografija kojima se nastoje pokazati manje poznati ciklusi njegova iznimno bogatoga umjetničkog opusa predstavljaju središnji događaj Dana fotografije. S tom tradicijom nastavljaju i ovogodišnji jubilarni 10. dani fotografije ATD-a, s tematski složenim problemskim studijama ključnim “u izgradnji“ jugoslavenskog gospodarstva i društva predstavljanjem Dabčeva ciklusa reportažne fotografije industrije.

 Fotografije Toše Dabca pažljivo su izdvojeni fragmenti života industrije i industrijalaca od kasnih 1940-ih do 1968. godine, djelići njihove povijesti, ali i formi koje su ih okruživale, a koje su možda tek fotografijom istaknute. Albert Renger-Patzsch precizno je opisao fotografski naum Toše Dabca i fotografa uopće: „ono što vidim je nevažno, ali način na koji to vidim zapravo je ono što je važno“. Izložba industrijske fotografije Toše Dabca donosi prikaze industrijske arhitekture atraktivnih interijera, strojeva i alata začudne oštrine i ljepote u svojoj jednostavnosti, prikaze radnika u radu gotovo srasla s masivnim strojevima ili mnoštvom proizvoda te, što je specijalnost ovoga autora, portrete radnica tekstilne industrije, zeničkih čeličanaca ili pak radnika tvornice „Rade Končar“ u čiju se psihologiju lako uživljavamo. Od Zagreba do Splita, Slavonskog Broda, Sarajeva, Zenice, Skoplja i Prištine ovaj „fotograf putnik“ ispunjavao je narudžbe tvornica, među prvima „Đuro Đaković“ i „Rade Končar“, izdavačkih kuća kao što je „Jugoslavija“ te ureda za propagandu ili trgovinu. Zasebnom studijom predstavljena je prezentacija jugoslavenskog paviljona na Međunarodnoj izložbi rada u Torinu (1961.) u nizu probnih autorskih povećanja Toše Dabca koje je izradio za ovu smotru. Snimanje industrije svakako je bio izazov, no Dabac spretno balansira uvjete tamnih interijera tvorničkih sala, dima i isijavanja željeza, refleksije na površini strojeva te bez mnogo naknadnih kadriranja ubrzano bilježi spontana kretanja radnika, ritmičan, ali brz rad strojeva ili monumentalnost i grubost strojeva i alata naspram radnika. Na tragu Nove objektivnosti studiozno portretira apstraktne forme strojeva, izrezima nas usmjerava na njihovu likovnost i ne uvjerava u „masovnost proizvodnje“ već u bogatu strukturnost i dinamiku predmeta. Ipak, izlaganje tek pokojeg portreta radnika ili radnice na umjetničkim izložbama ili predstavljanje Jugoslavije na međunarodnim sajmovima i izložbama kao što su Expo 58 u Bruxellesu i Expo 61 u Torinu, upućuje da je ovaj ciklus bio tražen radi sadržaja, a ne estetike, smatran više dokumentacijom evolucije jugoslavenskog gospodarstva nego umjetničkom fotografijom. No uz negative koji iskazuju njegov izniman osjećaj za kadriranje i tehničku preciznost, ove godine na izloženim autorskim crno-bijelim povećanjima pratimo umjetničkog genija Toše Dabca – koje je izreze birao, kako je gradio kompoziciju, kakav je kontrast potencirao, u kojem formatu ih je razvijao – i stvarao gotovo umjetničko djelo s potpisom.

Izložba je dio programa 10. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac.

Osim izložbe bogat popratni program s predavanjima stručnjaka daje mogućnost dodatne kontekstualizacije okolnosti nastanka ciklusa. Program 10. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac možete provjeriti ovdje.

KUSTOSICE IZLOŽBE
Marina Benažić, Renata Filčić

ASISTENTICA IZLOŽBE
Jana Gamilec

LIKOVNI POSTAV
Natalija Nikpalj-Polondak

Izložba Tošo Dabac: Industrijska fotografija realizirana je sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva Republike Hrvatske.