Tribina „Animacija danas: zanimanje animator“

 

Tribina „Animacija danas: zanimanje animator“

31.10.2020 - 31.10.2020 / MSU, 1. kat

U sklopu posljednjeg dana izložbe “Od imaginacije do animacije – šest desetljeća Zagreb filma” AM centar u suradnji s MSU Zagreb, u subotu, 31. listopada 2020. u 12 sati održat će razgovor iz ciklusa Animacija danas na temu Zanimanje animator.

U razgovoru sa Sanjom Borčić (Zagreb film), Danielom Šuljićem (ALU) i Lucijom Bužančić (animatorica) saznat ćemo više o formiranju mladih autora animiranog filma, kako započinje njihov put, koju vrstu podrške imaju kroz edukacijski sustav i izvan njega, koliko je teško doći do sredstava za svoj prvi film, kao i za svaki sljedeći. Želimo saznati je li moguće živjeti od autorskog filma u Hrvatskoj i što taj poziv čini osobito lijepim ili izazovnim.

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, kao središte koje je obrazovalo brojne hrvatske umjetnike animacije posljednjih 20 godina, ima snažan utjecaj na formiranje recentnih autora. Zato se želimo osvrnuti na rad i smjer razvoja Akademije, postoje li novi pristupi i na što se stavlja naglasak u radu s mladim autorima.

Razgovor ćemo završiti projekcijom filmova mlade autorice i gošće Lucije Bužančić.

Program su financirali Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatski audiovizualni centar.

Zbog ograničenog broja sudionika potrebno se prijaviti za sudjelovanje na: https://amcentar.hr/zanimanje-animator/#rezervacija  

 

U 17 sati razgovarat ćemo s Dragom Pokropecom o Studiju za crtani film i Zagreb filmu i doznati nešto više o trik kameri, projektorima, ali i procesu nastanka animiranih filmova i cel animaciji karakterističnoj tehnici za Zagrebačku školu crtanog filma.

Zbog ograničenog broja sudionika potrebno se prijaviti za sudjelovanje putem e-maila: pr@msu.hr

 

Sanja Borčić (1969.) diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala management u kulturi na Univerzitetu u Salzburgu. Proteklih 20 godina radi za brojne projekte u kulturi vezane uz film i glazbu. Kao izvršna producentica, zamjenica direktora i direktorica marketinga u Zagreb filmu od 2010. godine radi na festivalskoj produkciji kratkometražnih filmova, međunarodnoj suradnji i posebnim projektima.

Daniel Šuljić (1971.) međunarodno je nagrađivani autor animiranih filmova i glazbenik. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te diplomirao slikarstvo na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču. Docent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animaciju i nove medije, a od 2020. godine je predstojnik katedre. Umjetnički je direktor Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb od 2011. godine.

Lucija Bužančić (1989.) diplomirala je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te na odsjeku za animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Svojim diplomskim filmom Proces uvrštena je u VAF Nove talente (CEE animation talents), a njen prvi profesionalni film Iris odabran je za natjecateljsku konkurenciju hrvatskog filma Animafesta 2020.