Ugledni violinist Peter Sheppard Skærved s Kraljevske glazbene Akademije iz Londona gostuje u Zagrebu

 

Ugledni violinist Peter Sheppard Skærved s Kraljevske glazbene Akademije iz Londona gostuje u Zagrebu

26.04.2024 - 26.04.2024 / Dvorana Gorgona

Nadahnut glazbalima i umjetničkim slikama iz kolekcije Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, ugledni violinist Peter Sheppard Skærved, profesor na Kraljevskoj glazbenoj Akademiji u Londonu (Royal Academy of Music London) održat će koncert u Zagrebu, u petak 26. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti s početkom u 19.30 sati.

Ovim će koncertom pod nazivom „Glazba, glazbala, umjetnost i ideje 1600. – 2024.“ profesor Skærved predstaviti dijalog između prošlosti i sadašnjosti u suradnji s danskom spisateljicom i filmskom redateljicom Malene Sheppard Skærved te studentima Muzičke akademije u Zagrebu. Profesora Skærveda u Zagreb dovodi red. prof. art. Anđelko Krpan, profesor violine i prodekan za umjetnost na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt te Muzejem suvremene umjetnosti. Koncert je dio projekta Razmjena znanja violinom pod vodstvom Petera Shepparda koji već dugo održava veze s hrvatskom glazbenom scenom. Prvi je puta nastupio u Zagrebu pred više od dvadeset godina, kao gost ansambla Zagrebački solisti. Tom prigodom engleski skladatelj Nigel Clark je napisao skladbu za Petera Shepparda Skaerveda i Zagrebačke soliste. Jedna skladba Nigela Clarka bit će izvedena i na ovom koncertu. Cilj projekta s kojim ove godine gostuje u Hrvatskoj je povezivanje svjetskih muzeja: od najstarijeg europskog muzeja Ashmolean muzeja u Oxfordu, preko Metropolitan Muzeja u New Yorku, National Gallery of Art u Washingtonu, Minneapolis Institute of Art te institucija poput Royal Society for the Protection of Birds i Royal Academy of Music u Londonu. Peter Sheppard Skærved i Malene Sheppard Skærved snimaju filmove, podcaste, te priređuju izložbe u kojima istražuju odnose između glazbe, umjetnosti i okoliša. Posebno im je drago da se u projekt uključio i Muzej za umjetnosti i obrt u Zagrebu. Tijekom ove akademske godine profesor Skærved u tri je navrata vodio majstorske tečajeve, diskusije i koncerte sa studentima Muzičke akademije u Zagrebu. Na tečajevima se obrađivao širok raspon glazbe od skladbi ranog baroka sve do suvremene glazbe, uključujući i radove studenata kompozicije. Neki od studenata koji su sudjelovali na tečajevima će nastupiti na koncertu.

Rad na Akademiji u Zagrebu obogaćen je dijalogom koji su Peter i Malene vodili s voditeljima i restauratorima Muzeja za umjetnosti i obrt u Zagrebu na temu ponovnog otkrivanja i obnavljanja, potaknuto dijelom i obnovom Muzeja nakon velikih šteta uzrokovanih potresom. Razgovori u Muzeju svakako su obogatili rad na Akademiji. Sve to je dokumentirano filmom koji Peter i Malene upravo snimaju i o kojem će biti riječi i na koncertu.

Ugledni američki skladatelj Michael Alec Rose napisao je novu skladbu za solo violinu nadahnut glazbalima i umjetničkim slikama iz Muzeja za umjetnost i obrt, koje su mu pokazali Peter i Malene Sheppard Skaerved. Naslovio ju je Anna Parenna, posvetio Muzeju za umjetnost i obrt i Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te će na koncertu biti praizvedena zajedno s novom skladbom engleskog skladatelja Davida Matthewsa i tri nove skladbe studenata kompozicije Muzičke akademije u Zagrebu.

Koncert će se održati u petak, 26. travnja  s početkom u 19.30 sati u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb.

Ulaz na koncert je besplatan. Radi ograničenog broja mjesta potrebne su prethodne prijave na e-mail dogadjanja@muo.hr najkasnije do 24. travnja.