UMJETNOST DJELUJE! / ART WORKS!

 

UMJETNOST DJELUJE! / ART WORKS!

08.10.2020 - 08.11.2020 / Otvorena galerija

Muzej suvremene umjetnosti najavljuje izložbu „Umjetnost djeluje!“ / „Art Works!“ nastalu u sklopu međunarodnog interdisciplinarnog projekta „Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi“ (Art Works! European Culture of Resistance and Liberation) koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih. Izložba će tijekom ljetnih mjeseci (od 4.8.do 27.9.2020.) biti prikazana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti MUSEION u Bolzanu (Italija), a od 8. listopada do 8. studenog bit će predstavljena u Otvorenoj galeriji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, potom u muzeju Erlauf Erinnert u istoimenom mjestu u Austriji te početkom 2021. godine u Berlinu. 

Projekt organiziraju Fundacija wannseeFORUM Berlin i udruga HASENHERZ s partnerima Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti MUSEION Bolzano i Centrom za suvremenu povijest Melk Memorial, a okuplja skupine mladih ljudi koji su u suradnji s europskim umjetnicima istraživali pokret otpora i oslobođenja od fašizma tijekom Drugog svjetskog rata. U procesu istraživanja i kritičkog promišljanja ove teme, mladi su sudionici proučavali povijesne izvore i umjetničke radove te su uz podršku i mentorstvo profesionalnih umjetnika stvorili zajednička umjetnička djela koja povezuju povijesne nalaze s vrijednostima ovdje i danas. Umjetnici Anderwald + Grond (Austrija), OKO (Hrvatska), Katja Pratschke (Njemačka) i Alessandra Ferrini (Velika Britanija / Italija) s mladima su potom osmislili i realizirali umjetnička djela na temu antifašističkog otpora i njegovog naslijeđa danas. 

Temeljeni na povijesno-umjetničkim djelima na temu otpora, nastali radovi usredotočeni su na pitanja o povijesno-kulturnim korijenima ključnim za razumijevanje današnje Europe, ali i njegovog naslijeđa u pojedinim zemljama. Klub mladih MSU tako je u suradnji s multimedijalnom umjetnicom OKO (Marina Mesar) istraživao i obrađivao temu partizanskog otpora na području Hrvatske, točnije - ulogu žena u njemu. Aktivne sudionice antifašističkog pokreta, žene su tijekom Drugog svjetskog rata preuzele mnoge tradicionalno muške uloge, čemu, između ostalog, svjedoče i iznimno visoka zastupljenost partizanki u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, kao i brojna odličja koja su primile. Radom „Resistance: Then and Now / Otpor: jučer i danas“ obuhvaćeni su te dovedeni u suodnos antifašistički otpor tijekom Drugog svjetskog rata, te različiti oblici otpora našeg suvremenog doba. Protesti protiv rodne neravnopravnosti, rasizma, nacionalizma i sličnih vidova diskriminacije, oblici su otpora kojima i dalje svjedočimo u borbi za mir svakog pojedinca. 

U povodu obilježavanja 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata na području Europe, nastali radovi bili su predstavljeni u prijenosu uživo u subotu, 9. svibnja 2020. na web stranicama i društvenim mrežama institucija uključenih u projekt, kao i na službenoj web stranici projekta na kojoj se snimka prijenosa može pogledati putem linka: 
https://culture-of-resistance.eu/Commemoration2020 

Projekt „Art Works! European Culture of Resistance and Liberation“ ostvaren je uz potporu programa Erasmus+ Europske unije.

Projekt je ostvaren uz podršku: Zukunftsfonds der Republik Österreich; National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism; Senatsverwaltung für Bildung, Jungend und Familie, Berlin; Kunst im öffentlichem Raum, Niederösterreich.

Pokrovitelj izložbe u MSU: Austrijski kulturni forum.