Projekcije filmova Danijela Žeželja uz projekt 'Svjetlocrno'

 

Projekcije filmova Danijela Žeželja uz projekt 'Svjetlocrno'

05.11.2022 - 05.11.2022 / Dvorana Gorgona

U središtu Žeželjeva filmskog opusa nerijetko se nalaze likovi s margine, lijepi gubitnici, fiktivni likovi koji, bez riječi i isključivo posredstvom animacije, pripovijedaju priče o životima u distopijskim velegradovima. Svaki crtež postaje svojevrsni palimpsest koji čuva tragove prethodnih poteza kako bi se naglasila netrajnost i nestalnost prizora, provizornost trenutka a što Žeželj često ističe kao važan element u analizi njegova umjetničkog stvaralaštva. O njegovim  filmovima govorit će filmski kritičar Boško Picula, kustosica izložbe Svjetlocrno Leila Topić i sam autor. Filmski program se održava 5. studenog od 16 sati. 

U subotu 5. 11., u 16 sati, u multimedijskoj dvorani MSU-a Gorgoni, predstavljamo animirane filmove Danijela Žeželja: Different Bunny ( 2:28,2010.), Fibonacci Bread, (7:40, 2012.), Thousand (5:37, 2014.), A world of wonder (5.34, 2015.), Red Riding Hood Redux / Crvenkapica Redux ( 11:50, 2017.), Themes / Motivi (6:29, 2019.)

Filmove prikazujemo u sklopu projekta Svjetlocrno Danijela Žeželja koji je otvoren do 20. 11. 2022., u Black boxu, na prvome katu MSU-a.

U  Žeželjevim filmovima, kao i uostalom crtežima,  prepoznatljiv autorski rukopis nastaje zahvaljujući ekspresivnim, širokim potezima valjaka i kistova a koji se izmjenjuju s filigranskim potezima nastalim tankim kistovima i tintom. U animacijama, pak, svaki crtež postaje svojevrsni palimpsest koji čuva tragove prethodnih poteza kako bi se naglasila netrajnost i nestalnost prizora, provizornost trenutka a što Žeželj često ističe kao važan element u analizi njegova umjetničkog stvaralaštva. 

O njegovim  filmovima govorit će filmski kritičar Boško Picula, kustosica izložbe Svjetlocrno Leila Topić i sam autor.