Zrinka Užbinec: „Lutke i koze“ - performativni program uz izložbu „Vidljive“

 

Zrinka Užbinec: „Lutke i koze“ - performativni program uz izložbu „Vidljive“

18.05.2024 - 18.05.2024 / Umjetnička galerija Dubrovnik

U sklopu performativnog programa projekta „Vidljive“ u subotu, 18.5. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se plesni performans umjetnice i izvođačice Zrinke Užbinec pod nazivom „Lutke i koze“. U svojoj najnovijoj izvedbi, Užbinec ulazi u dijalog s baletom „Coppélia”, baziranom na Hoffmannovoj nadrealističkoj pripovijetci „Der Sandmann“ koja se temelji na ljubavnoj fabuli i zaluđenosti glavnog junaka voštanom lutkom, analizira ga i dekonstruira stvarajući koreografski manifest koji progovara o odnosima slatkosti i nasilja. 

„Moglo bi započeti s tijelom nalik lutki. Tijelo nalik lutki moglo bi ležati golo na travnjaku, plutati rijekom, piljiti iz automobila. Moglo bi biti smrznuto u hladnjaku, prekriveno plastikom na obali rijeke, ležati u krevetu kao da se ništa nije dogodilo. Tijelo nalik lutki moglo bi nestati; na dan, dva, tjedan dana, 96 sati, s nadom da će se ponovno pojaviti, savršeno postavljeno, uredno oprano, uvijek u istoj pozi, čekajući da bude pronađeno, viđeno na ekranu, osvećeno. Započet će, vjerojatno, s tijelom koje nije nalik lutki, a koje mirno sjedi.“

Zrinka Užbinec je plesna umjetnica i izvođačica s interesom za koreografiju. Članica je kolaborativne izvedbene skupine BADco. od 2006. godine. Do 2013. godine, bila je jedna od koordinatorica Eksperimentalne slobodne scene (ekscene), nezavisne organizacije za promicanje plesne i drugih izvedbenih umjetnosti. Plesno obrazovanje stječe završenom Školom suvremenog plesa Ane Maletić te pohađanjem brojnih radionica u zemlji i inozemstvu, dok plesno i izvedbeno iskustvo stječe u radu i suradnji s različitim plesnim i izvedbenim autorima i grupama poput: Olivera Frljića, Llinkt!-a, Marmot / Irme Omerzo, OOUR-a, Rajka Pavlića, Matije Ferlina, Aleksandre Janeve Imfeld. Potpisnica je nekoliko koautorskih plesnih projekata, a u suradnji s ostalim članovima BADco. drži plesne radionice u Hrvatskoj i inozemstvu. Akademsko obrazovanje stječe diplomom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Doktorantica je Centra za istraživanje plesa pri Coventry University u Londonu.

Performans je dio izvedbenog programa projekta „Vidljive“ koji je osmislila kustosica Ana Škegro (MSU, Zagreb). Međuinstitucionalni projekt i izložba „Vidljive“ je nastao u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Galerije umjetnina u Splitu.