Odjel zaštite i restauracije

 

Odjel zaštite i restauracije

Odjel zaštite i restauracije Muzeja suvremene umjetnosti brine o zaštiti i čuvanju zbirki kako bi omogućio da bogata građa iz fundusa MSU ostane dostupna budućim naraštajima.

Odjel, od svog osnutka 1999.godine, provodi preventivnu zaštitu, konzervaciju i restauraciju. Zahvate prate temeljita istraživanja materijala, tehnika i tehnologija, a koja su neophodna za zaštitu raznovrsne muzejske građe. Konzervatori-restauratori sudjeluju u programskoj djelatnosti muzeja u vidu savjetovanja o potrebnim uvjetima za izlaganje određenih materijala, pripremanja umjetnina za izlaganje, praćenja stanja umjetnina, nadgledanja pakiranja i putovanja te specifičnih potreba prilikom postavljanja izložbi.

Suvremena umjetnost neprekidno otvara nova pitanja i postavlja nove izazove pred konzervatore- restauratore umjetničkih radova recentnijeg datuma. Odjel stoga, u cilju čuvanja tehničkog i estetskog integriteta umjetničkog predmeta, provodi interdisciplinarna istraživanja u suradnji s institucijama i stručnjacima raznih područja i disciplina. Usko surađuje s kustosima, muzejskim tehničarima, istraživačima, znanstvenicima i samim umjetnicima zbog dubljeg razumijevanja umjetničkog procesa, preveniranja oštećivanja i propadanja, kao i zbog pravilnog načina prezentacije svakog umjetničkog djela.

Fundus MSU-a, osim slika, crteža ili skulptura, čine i instalacije, ambijenti  i djela sastavljena od različitih medija. Zbog toga djelatnici Odjela kroz analize novih materijala i njihovih svojstava nadopunjuju tradicionalne metode zaštite, konzervacije i restauracije novima te kontinuirano prate recentna zbivanja u struci.

Odjel zaštite građe i restauracije prikuplja stručnu literaturu iz područja konzervacije i restauracije suvremene umjetnosti, a njegova je biblioteka dostupna u sklopu knjižnice MSU-a.

 

Odjel zaštite i restauracije:

Mirta Pavić, voditeljica Odjela, viša konzervatorica-restauratorica, e-mail: mirta.pavic@msu.hr

Leda Grabičanin, konzervatorica-restauratorica, e-mail: leda.grabicanin@msu.hr