[Zbirke] Zoltan Novak

 

[Zbirke] Zoltan Novak

Stanju "mahnitosti" koje obuzima društvo u trenucima ugroze upravo svjedočimo i u Hrvatskoj (bez želje za podcijenjivanjem opasnosti pandemije). Takvi trenuci nerijetko postaju i umjetnička inspiracija - primjer je i slika Mahnitost (2018.) autora Zoltana Novaka. 

Novak tematizira dnevna događanja u neposrednom okruženju, vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije. Njegova umjetnost odraz je „preobilja zbilja“, burne i intenzivne stvarnosti koja nas okružuje. Kompozicijska struktura Novakovih velikih platna višeslojna je i kompleksna. Cjelinom dominira snažna dinamika središnjeg sadržaja, dok se na razini detalja događa niz manjih poglavlja – intenzivno elaboriranih, s intrigantnim detaljima.

Ova slika izvrstan je primjer postmodernističkog figurativnog pristupa slikarstvu, snažnog vizualnog dojma, kojim je  umjetnik oduševio je publiku na izložbi u MSU u veljači 2019. godine. “Mahnitost” je nakon izložbe Zoltana Novaka Muzej suvremene umjetnosti otkupio za svoje zbirke, a trenutno se nalazi na izložbi “Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.