Donacija Seissel

 

Donacija Seissel

Donacija Silvane Seissel umjetnička je zbirka u vlasništvu Grada Zagreba koja je 1993. godine dana na upravljanje (čuvanje, održavanje i predstavljanje) Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb. Radove je muzeju donirala Silvana Seissel, supruga arhitekta i umjetnika Josipa Seissela u skladu s njegovom željom da Muzej skrbi o njegovoj ostavštini.

Josip Seissel, arhitekt, urbanist, slikar, pedagog i akademik, bio je autor širokog umjetničkog djelovanja. Diplomirao je arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Zagrebu gdje je kasnije radio kao profesor urbanizma. Uz službenu karijeru cijeli životni vijek bavio se likovnim stvaralaštvom te je za sobom ostavio velik crtački i slikarski opus. Pod pseudonimom Jo Klek sudjelovao je u avangardnom pokretu vezanom uz časopis Zenit, a smatra ga se utemeljiteljem hrvatskog konstruktivizma i pionirom nadrealizma.

Donacija kao oblik osobne ostavštine obuhvaća sve značajnije faze i umjetničke preokupacije od autorovih 20-ih godina života do njegove smrti 1987., a čine je dvije velike tematske cjeline. Prva se odnosi na likovne radove (crteži, akvareli, pasteli i tempere) nastale u razdoblju od 1921. do 1987. unutar koje posebno mjesto zauzima ciklus od 19 nadrealističkih radova u akvarelu, tušu i temperi pod nazivom 3C i tričarije. Drugu, brojčano nešto manju, čine radovi s područja arhitekture i urbanizma koji pak obuhvaćaju razdoblje od 1930. do 1985. s posebno zanimljivom tematskom cjelinom Zakladnog bloka u Zagrebu čije koautorstvo potpisuje s Josipom Pičmanom.

Muzej suvremene umjetnosti priredio je 1997. godine u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu i starom izložbenom prostoru muzeja na Katarininu trgu veliku izložbu likovnih radova donacije uz koju je tiskana opsežna monografija. Izbor iz arhitektonskog opusa Josipa Seissela predstavljen je na izložbi 2013. godine u prostorima novog muzeja u Novom Zagrebu.

 

Voditeljica Donacije Silvane Seissel: Ivana Kancir, viša kustosica ivana.kancir@msu.hr