ART EX MACHINA – UMJETNIČKA TURA O NOVIM TENDENCIJAMA

 

ART EX MACHINA – UMJETNIČKA TURA O NOVIM TENDENCIJAMA

30.06.2024 - 30.06.2024 / Tehnički muzej

Povodom izložbe Budućnosti i obljetničke izložbe Aleksandra Srneca provodimo turu Art ex Machina posvećenu fenomenu Novih tendencija u Zagrebu.

Pješačka tura Art ex Machina posvećena je Novim tendencijama, najvažnijem umjetničkom pokretu iz druge polovine 20. stoljeća na ovim prostorima kojem je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu. U devedeset minuta ture koja se provodi od Tehničkog muzeja do nekadašnjeg sveučilišta Moše Pijade doznat će se kako je Zagreb šezdesetih godina postao jedno od ključnih mjesta rane kompjuterske umjetnosti. 

Kako su izgledala ta prva djela? Bez interneta, cloudova, jesu li se sačuvala i gdje? Na pitanja će odgovoriti tura Art ex Machina koju je osmislila povjesničarka umjetnosti Dorotea Pečarić, a predstavit će, među ostalima, radove umjetnika Miroslava Šuteja, Julija Knifera, Vladimira Bonačića, Ivana Picelja Vjenceslava Richtera; arhitekata Nevena Šegvića, Vinka Fabrisa, Drage Galića, Božidara Rašice te dizajnera poput Bernarda Bernardija.

Tura će se održati će u nedjelju, 30. lipnja 2024. u 10 sati. Okupljanje je ispred ulaza u Tehnički muzej, jednu od lokacija odvijanja izložbi ovog važnog pokreta.

Izložba Budućnosti u MSU-u predstavlja vodeće hrvatske i međunarodne umjetnike 20. stoljeća i propituje kakve su se ideje i vizije budućnosti razvijale u umjetnosti od 1960-ih do danas. Treći je postav u nizu izložbi radova iz zbirki MSU pod zajedničkim nazivom Zbirka kao glagol. Pokret Novih tendencija važna je okosnica ove izložbe. Ulaznica uključuje posjet izložbi Zbirka kao glagol i obljetničkoj izložbi Aleksandra Srneca. Uz obje izložbe organiziramo stručna vodstva:

nedjelja, 9. 6. 2024. u 11.30h stručno vodstvo Darka Fritza o Novim tendencijama

subota, 29. 6. 2024. u 11.30h stručno vodstvo Nataše Ivančević izložbom Aleksandra Srneca povodom obilježavanja 100 godina rođenja umjetnika

Zainteresirani mogu preko servisa ulaznice.hr ili na recepciji Muzeja osigurati svoje mjesto na turi po cijeni od 8 eura koja uključuje posjet postavu Zbirka kao glagol u Muzeju suvremene umjetnosti. Ulaznica za umirovljenike, studente i učenike u iznosu 5 eura i besplatne ulaznice za nezaposlene moguće je ostvariti samo na recepciji Muzeja uz predočenje odgovarajućih potvrda.

Zbog ograničenog broja mjesta prijave se zaprimaju putem linka.

Više informacija zatražite na edukacija@msu.hr.

Tura se odvija uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.