Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje „Pep Vidal: Pi / π“

 

Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje „Pep Vidal: Pi / π“

08.12.2018 - 10.02.2019 / Stalni postav MSU-a, 1. kat, ispred Atelijera Kožarić

Kao umjetnik i znanstvenik, Pep Vidal u svojim se radovima bavi prevođenjem prirodnih pojava i oblika u jezik mjera, statistika, brojeva te izračuna mogućnosti i odstupanja. Uvodeći elemente terminologije i metodologije fundamentalnih znanosti u svoj umjetnički iskaz, Vidal kroz naizgled objektivne opise prirodnih pojava često ulazi u područje humora i apsurda, što je iznimno blisko poetici Ivana Kožarića. 

U kontekstu ove izložbe, s Kožarićem dijeli i sklonost ponovne upotrebe odbačenih predmeta i recikliranja pronađenog materijala u privremene strukture koje umjetničkom gestom u određenim prostorima zadobivaju status umjetničkog djela. Kroz papir, kao medij izvedbe knjiga, crteža i skulpture, uvodi se organski element drva, u koji se upisuje niz predodžbi i pojmova vezanih kako uz prirodni okoliš i tako uz proizvodnju kulture.

Povodom izložbe Pi / π nastala je skulptura Árbol / Drvo, sačinjena od 25 kg uredskog otpada u obliku odbačenih ispisa, količine papira koja se preradom dobije od prosječnog drveta. Instalacija Knjiga pada postavom jedne knjige na polici, a druge na podu nastoji predočiti koncept vremena, dok je višedijelni crtež – odnosno linija koja tvori segment tek djelomično prisutnog kruga – izveden iz dimenzija Vidalova atelijera. Pi iz naslova istodobno je i drvo, točnije bor na katalonskom jeziku, ali i broj iz kojeg se izvodi mjera kruga kao apstraktne tvorevine, odražavajući u svojoj višeznačnosti isprepletenost misli, bića i tvari.

Na rođendan Muzeja, u suradnji s kustosicom Atelijera Radmilom Ivom Janković, Vidal će odabrati crteže i druga Kožarićeva djela koja će za vrijeme izložbe dobiti svoje posebno mjesto u prostoru Atelijera Kožarić.

Pep Vidal (Barcelona, 1980.) diplomirao je matematiku i doktorirao fiziku na Sveučilištu u Barceloni.
Izlagao je na samostalnim izložbama u Abrons Arts Center (New York), ADN Gallery (Barcelona), Museu Nacional d'Art de Catalunya MNAC (Barcelona), Maczul, Maracaibo (Venezuela), i sudjelovao na grupnim izložbama u Fundaciò Joan Mirò (Barcelona), CAPC musée d'art contemporain de Bordeaux (Bordeaux), CENTRALE for contemporary art (Bruxells), Caixa-Forum (Barcelona), Fundaciò Antoni Tápies (Barcelona), Blue Project Foundation (Barcelona).

Kustosica izložbe: Jasna Jakšić

Skulpura Árbol/ Drvo izvedena je u suradnji s umjetnikom Ivanom Tudekom i studenticama Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu: Izabelom Ristić, Mirelom Srabović i Emom Zavacki.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Izložba je otvorena do 10. veljače 2019.