Performans - Matea Šabić Sabljić: Brodi/ona 'pričin ili porinuće'

 

Performans - Matea Šabić Sabljić: Brodi/ona 'pričin ili porinuće'

03.09.2023 - 03.09.2023 / Bundek

U sklopu popratnog programa izložbe „Vidljive“, u nedjelju 03.09. u 16.30 sati, na jezeru Bundek, na lokaciji  45°47'08"N 15°59'01"E, će se održati performativna akcija umjetnice MATEE ŠABIĆ SABLJIĆ > BRODI/ONA “PRIČIN ILI PORINUĆE”. U performansu – ceremoniji imenovanja i porinuća novosagrađene brodice, će kuma brodice, regatna jedriličarka PETRA KLIBA, prva među hrvatskim jedriličarkama i jedriličarima koja je oplovila svijet u sklopu regate, i to već s 19 godina, imenovati osmu brodicu flote BRODI/ONA > “RENATA HORVAT”. Imenovat će je u čast Zagrebačkoj kormilarki, prvoj ženi s ovih prostora koja je oplovila svijet kao član posade jedrilice Besa od 1965. do 1967. Posada umjetnica će porinuti brodicu u jezero. Svi ste pozvani da svojim prisustvom i druženjem uveličate ceremoniju i poželite Renati da plovi pod sretnom zvijezdom. Akcija će se nastaviti kao posjet ateljeu RADI/ONA, Palmotićeva 49, od 20 h, u kojem umjetnica gradi flotu brodica BRODI/ONA, flotu u čast ženama koje su unatoč zabranama i predrasudama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet, kroz povijest do danas.

Umjetnica Matea Šabić Sabljić niz godina istražuje položaj žena u pomorstvu, a od 2018., kako kaže „samostalno, svojim rukama, gradi vlastite "utopijske" brodice kao funkcionalnu mobilnu interaktivnu instalaciju u stalnoj izgradnji i nadogradnji: flotu BRODI/ONA.“ Rad BRODI/ONA osim izgradnje brodica uključuje i simbolična porinuća brodica, te intervencije u pomorske muzeje u vidu alternativnih muzejskih legendi koje ukazuju na zanimljive, uglavnom gotovo potpuno nepoznate žene iz povijesti pomorstva. Intervenirajući tako u samu povijest pomorstva., simbolično postavlja pitanje: “Ima li mjesta za žene u povijesti pomorstva?” ( nastavljajući se na znanstveni rad Hanna Hagmark-Cooper, Åland Maritime Museum, Finland : “Is there a place for women in maritime history?”). Trenutno je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu izložbe „Vidljive“ izložena i sedma brodica „Eudoksija Kustrić“,  nazvana po svjetioničarki s Dubrovačkog otočića Daksa (1901), koju je umjetnica sagradila od metli koje je u tu svrhu prikupila od Dubrovkinja, Dubrovčana gostiju i prijatelja kao odgovor na provokaciju jednog meštra.

Novosagrađena brodica će dobiti ime u  čast Zagrebačkoj kormilarki RENATI HORVAT (1918.-2016.) koja je oplovila svijet 1965.-1967. kao ravnopravni član posade jedrilice “Besa”. Posadu Bese su činili  suprug i književnik Joža Horvat, sin Marko Horvat, inženjer Života Žika Pavlović i Vlado Hrlić. Renata Horvat je “prva žena s ovih prostora koja je oplovila svijet, nekada je bila prva iz Jugoslavije, danas je prva Hrvatica koja je to učinila i već po tome je zaslužila da uđe u povijest svjetskih putnika i svjetskih putovanja. Nesvakidašnja, hrabra i skromna žena, velika svjetska putnica, koja je uvijek izbjegavala slavu, popularnost ili ne daj bože glamour, koja je uvijek više voljela svoj jedrenjak i svoj vrt nego svjetla pozornice” ( Telegram, Aris Angelis).


Brodicu će imenovati kuma: pulska jedriličarka PETRA KLIBA (rođ.1976.) koja je s tek napunjenih 19 godina života, oplovila svijet u regati kao > prva i jedina od hrvatskih jedriličarki i jedriličara koja je u regati oplovila svijet. 1996. god Petra je startala 11-mjesečnu regatu Hong Kong Challenge Round the World Race kao kormilarka i vođa gvardije na austrijskom brodu “City of  Wr.Neustadt”. Osam je puta bila Prvakinja Hrvatske u različitim klasama. Osvojila je Circumnavigators Award za oplovljenje zemaljske kugle, 13 Barcolana (4. najbolje mjesto), 2007.g. kao co-skipper i vođa guardije Njemačke jedrilice KPMG, sudjelovala je u regati HSH Nordbank Atlantik challenge od američkog Newporta do Hamburga sa 14 žena i tako po četvrti puta oplovila Atlantik. 2008. je s istim ženskim timom preplovila Baltic u regati. 22. na ISAF ljestvici ženskog dvobojskog jedrenja, predvodila je hrvatski ženski olimpijski dvoboj team prema Olimpijskim igrama London 2012. Osnivačica je više ženskih timova diljem svijeta, trenerica i taktičar diljem Europe na Svjetskim i Europskim prvenstvima u ORC-u i monotipu.

Brodicu u čast Renati Horvat umjetnica je sagradila u svom ateljeu RADI/ONA od daski sakupljenih sa zgrada oštećenih u potresu. Nastavak akcije održati će se u ateljeu RADI/ONA, možete vidjeti gdje nastaje flota BRODI/ONA od 20h.

Izložbu „Vidljive“ možete pogledati u MSU do 1. listopada 2023. godine

Vrijeme: 3.9.2023., od 16 do 19h

Mjesto: https://maps.app.goo.gl/w9X1xU1xxsCLGoEc6