Ciklus plesnih radionica Mi plešemo!

 

Ciklus plesnih radionica Mi plešemo!

20.09.2020 - 20.06.2021 / MSU

Muzej suvremene umjetnosti u suradnji s Performing Arts Program (PAP) i Umjetničkom organizacijom Trafik predstavlja nedjeljne plesne radionice za djecu Umjetnost kroz pokret - Mi plešemo!

Plesne radionice namijenjene su djeci od 5 do 14 godina i u potpunosti su prilagođene dobi i mogućnostima djeteta. Svakome od polaznika se individualno pristupa te će stoga grupe biti formirane do maksimalno 15 polaznika. Radionice ne zahtijevaju prethodno poznavanje plesnih vještina.

Voditeljice: Silvija Dogan i Filipa Bavčević

Mentor: Žak Branko Valenta / koreograf, plesač i kazališni pedagog /

Zašto izabrati ples?

Korištenje plesnih sadržaja u radu s djecom utječe na uistinu mnogo stvari u tijelu. Osim na razvoj motoričkih sposobnosti, ples utječe i na razvoj kreativnosti, ritmičnosti, harmoničnosti i ljepotu pokreta u djece. Također, od najranije dobi u djeteta će se razvijati osjećaj za lijepo i pravilno držanje tijela.

U plesnim radionicama „Mi plešemo!“ djeca će upoznati plesne i scenske tehnike i prakse, te razvijati imaginaciju kroz igru i pokret. Kroz zanimljive plesne sekvence, kreativne zadatke i improvizacije, djeca će istraživati raznovrsne plesne tehnike - od suvremenih plesnih tehnika, kontakt improvizacije, fizičkog kazališta, do hip hopa i street dancea. Osnovna karakteristika plesnih radionica „Mi plešemo!“ jest poticanje djece na kretanje uz korištenje mašte te buđenje kreativnosti pri osmišljavanju plesnih sekvenci. Upoznavajući se s vlastitim tijelom kroz niz plesnih zadataka, djeca će usvajati osnovne improvizacijske vještine. Koristit će alate iz suvremenog plesa (tri nivoa kretanja/ brzina/ opseg pokreta...), razvijajući svijest o vlastitom tijelu, kao i o kretanju unutar grupe i prostora u kojem se nalazimo, te buditi maštu. Kroz igru se lakše uči pa su neki od zadataka upravo to – igra. Neke od igara na satu spadaju u klasične dječje igre, no one se mijenjaju iz sata u sat, a služe tome da djeca odmore glavu kako bi zadržala koncentraciju do kraja i biraju se ovisno o trenutnom fokusu rada. Dio sata podređen je zadanim vježbama. Vježbe su osmišljene kako bi djeci pomogle usvojiti osnove pravilne posture tijela (poseban fokus stavljamo na gležnjeve i koljena, čiji pravilni položaj može znatno utjecati na posturu te na smanjenje tegoba, odnosno dobrobit cijeloga tijela u kasnijoj dobi). Kroz zadane vježbe radit ćemo i na aktivaciji trupa, aktivnom istezanju, stabilizaciji i pokretljivosti cijeloga tijela te razvijanju osjećaja za ravnotežu i koordinaciju.

Tijekom cijele godine polaznike ćemo poticati da razviju svoje individualno kretanje i prilagode ga svom tijelu i sposobnostima. Na kraju godišnjeg ciklusa polaznici će se predstaviti završnim radom – plesnom predstavom koja će biti izvedena u dvorani Gorgona MSU-a.

Radionice „Mi plešemo!“ vode dvije mlade, ali iskusne plesačice Filipa Bavčević i Silvija Dogan, uz mentorstvo plesnog i kazališnog pedagoga Žaka Valente.

Inkluzija

Muzej suvremene umjetnosti kroz sve svoje programe i radionice poseban naglasak stavlja na uključivanje i jednakost pa su tako i na naš plesni program za djecu posebno dobrodošla i djeca s invaliditetom.

Žak Valenta, izvođač, koreograf, redatelj i kazališni pedagog i euritmist. Diplomirao na School of Physical theatre u Londonu, Eurythmeum akademiji u Stuttgartu, a usavršavao se kroz programe poput Mime School u Amsterdamu, School for New Dance Development, Moving Academy for Performing Arts u Berlinu. Nastupa u brojnim inozemnim i domaćim plesnim i kazališnim projektima kao i na filmu i videu. Trenutno radi i živi u Zagrebu gdje kreira i umjetnički vodi umjetničku organizaciju TRAFIK, umjetnički vodi PAP program za izvedbene umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti, režira, koreografira i predaje fizički teatar i ples u Dramskom studiju za djecu i mlade Zaprešić, djeluje u EU projektima (Migrant bodies moving borders) te surađuje u različitim institucionalnim i izvaninstitucionalnim kazališnim projektima. Član je Hrvatske zajednice samostalnih plesnih umjetnika, nominiran nekoliko puta za nagradu hrvatskog glumišta, dobitnik nagrada Žar ptica za predstavu „Moje tijelo“ u produkciji GKL Rijeka te nositelj nagrade Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost.

Silvija Dogan, plesačica suvremenog plesa i performerica. Završava klavir u klasi Nenada Kačara u Zagrebu. Bavi se profesionalno suvremenim plesom i teatrom te surađuje s hrvatskim i inozemnim redateljima i koreografima. Radila je kao glumica u dječjem kazalištu Svarog u Dubravi i na nekoliko filmskih projekata. Unutar teatra IT&D i programa Kulture promjene posljednjih se deset godina educirala na području tijela i glasa s brojnim inozemnim umjetnicima. Bavi se autorskim radom u kazalištu kroz pokret i glas. Aktivno pjeva i istražuje tradicijsko pjevanje kroz zbor, radionice i boravak na terenu.

Filipa Bavčević diplomirala je 2014. godine na plesnoj akademiji u Salzburgu (SEAD). Stečenu naobrazbu obogaćuje kroz radionice suvremenog plesa i scenskih praksi u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno živi i radi na relaciji između Zagreba i Zadra te radi kao plesač, pedagog i koreograf. Članica je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH). Od 2007. godine članica je Zadarskog plesnog ansambla s kojim surađuje kroz brojne predstave te u sklopu kojega povremeno održava radionice suvremenog plesa. Pedagoško iskustvo stječe i kroz rad u Zagrebačkom plesnom centru. Od 2016. do 2018. godine djeluje kao asistent na Plesnom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, te u Umjetnikoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici.

Za sva pitanja o programu molimo pošaljite upit putem e-maila edukacija@msu.hr.