CRNO-BIJELO: Istraživači pod povećalom | Dragutin Lerman

 

CRNO-BIJELO: Istraživači pod povećalom | Dragutin Lerman

19.06.2024 - 19.06.2024 / MSU

CRNO-BIJELO je književni kružok koji obrađuje problematiku (post)kolonijalizma, rasizma, granica i migracija. CRNO-BIJELO je prostor razmjene znanja, učenja i odučavanja, prostor razgovora i slobodne volje za sve koje zanimaju teme dekolonizacije i antikolonijalnog, rase i rasijalizacije, graničnih režima i prisilnih migracija. CRNO-BIJELO je zamišljeno kao laboratorij u kojem zajedno razvijamo antikolonijalne strategije i stvaramo zajedništvo.

Naše četvrto okupljanje bit će u srijedu, 19. 6. u 18 sati. - izbor tekstova o Dragutinu Lermanu pod vodstvom Damjana Roce koji će održati kratko izlaganje.

Revalorizacija opusa Dragutina Lermana

Mladi požeški trgovački pomoćnik Dragutin Lerman je između 1882. i 1896. godine obavljao različite istraživačke, administrativne i vojne dužnosti za Slobodnu Državu Kongo, osobnu koloniju belgijskoga kralja Leopolda II. Tokom svog boravka prikupio je zbirku od oko 500 predmeta koje je donirao Narodnom, tj. današnjem Etnografskom muzeju u Zagrebu. Četiri godine nakon njegovog odlaska, Slobodna Država Kongo bila je u središtu međunarodnog humanitarnog i političkog skandala zbog dugogodišnjeg sistematskog zlostavljanja i izrabljivanja tamošnjeg radništva i stanovništva. Do nedavno komemoracije i publikacije koje su se bavile Lermanovim likom bile su lišene kritičkog pogleda na njegovu ostavštinu. Kontekst u kojem je vršio dužnost se spominje, uključujući i surovost režima za koji je radio, ali kao da se isti ne dovodi u izravnu vezu s njim. U izlaganju ću predstaviti razloge ovakve konstrukcije i reprezentacije njegovog lika s naglaskom na etnografskoj djelatnosti i ulozi u kolonizatorskoj politici.

Damjan Roce je rođen u Rijeci. Završio je preddiplomski studij animiranog filma i novih medija (smjer: Novi mediji) na Likovnoj akademiji u Zagrebu, te diplomski studij Antropologija i Etnologija i kulturna antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu sa završnim radom na temu reprezentacije hrvatskog istraživača Dragutina Lermana u javnom i znanstvenom diskursu.

Čitanje tekstova unaprijed nije preduvjet za dolazak i sudjelovanje, no ako se želite pripremiti, svoj dolazak najavite putem e-maila na stella@dobrojutro.org do utorka, 18. lipnja.

Program CRNO-BIJELO organiziran je uz financijsku podršku Grada Zagreba te MSU-a u sklopu programa Škole promjene. Škola promjene je edukativni program koji je dio EU projekta Museum of the Commons, u sklopu L’Internationale, saveza 14 europskih muzeja i drugih kulturnih institucija za suvremenu umjetnost. Škola promjene bavi se osnaživanjem zajednice i povezivanjem muzeja s istom, jer zajedno smo jače_i. Rad kulturne udruge Jutro podržava fondacija Moleskine.

 

#najboljejutro #crnobijelo #knjizevnikruzok #antikolonijalno #dekolonijalno #gradzagreb #moleskinefoundation #museumofthecommons #linternationale #skolapromjene #schoolofradicaleducation #msu #msuzagreb #damjanroce #dragutinlerman