DIVERT / IMRC plesni kolektiv: Predstava "Neobične ljubavi"

 

DIVERT / IMRC plesni kolektiv: Predstava "Neobične ljubavi"

18.09.2020 - 19.09.2020 / Dvorana Gorgona

Neobične ljubavi cjelovečernja je predstava za dječju i mladu publiku, koja se plesom, igrom i pjesmom bavi temom ljubavi. Nastala je u produkciji DIVERT plesnog kolektiva, posebnog po tome što u svom izvođačkom ansamblu okuplja izvođače sa i bez invaliditeta. 

Autor, redatelj i koreograf je Žak Valenta, a izvođački ansambl čine Marina Bura, Filip Sever, Iva Nerina Sibila i Helvecia Tomić. Glazbu je skladao Dušan Maksimovski, a majstor svjetla i fotograf je Jason Mulhausen.

Predstava počinje u 18 sati i traje 50 minuta. Ulaznice po cijeni od 25 kn u prodaji su na  blagajni MSU od 15. 9. u radno vrijeme muzeja, od 11 do 19 sati. 

Zbog ograničenog broja gledatelja, molimo svoju ulaznicu rezervirajte na recepcija@msu.hr 

 

O predstavi:

Ljubav je, između ostalih svojih neobičnosti, jedina imenica koja ima funkcija glagola. Sam po sebi, pojam ljubavi je nejasan, prazan, općenit. Tek kada smo u njemu, kada se živi voleći, ljubav dobiva svoje značenje.

Ovu smo temu izabirali kako bismo magičnim svijetom kazališta djeci i mladima  otvorili, u današnje vrijeme gotovo subverzivni pojam ljubavi. Pitanja poput „Što je to što zovemo ljubav?“, „Zašto volimo nešto ili nekoga?“, „Kako osjećamo ljubav?“ i mnoga druga pitanja koja muče malene, ali i nas odrasle, početna su točka ovog autorskog projekta. Za nas, ova je predstava kontrapunkt prevelikoj količini nasilja kojemu smo svi, bez obzira na dob, izloženi putem javnih medija i interneta, kao i  komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji na potpuno neprimjeren način tumače ljubav… a upravo su kvaliteta i snaga ljubavi koju primamo u djetinjstvu ono što nas za cijeli život obilježi i formira. 

U našem se projektu zato bavimo onim poetičnim i čarobnim dijelom nas, onim koji voli i koji je voljen.

Tako su Neobične ljubavi  predstava u kojoj nizom situacija pričamo priče o - ljubavi. Izvođačkom se igrom, plesom i pjesmom, raznim referencama iz bajki, pop-kulture i  sjećanjima na djetinjstvo otvaraju prepoznatljivi  odnosi, neki  duhoviti i zabavni, a neki i s „druge strane ljubavi“, oni koje podsjećaju da ljubav liječi, ali ponekad i  boli.  Tako susrećemo nezgrapnu  ljubav iz svijeta lutaka, situaciju iz školskih hodnika i tajnovitu pre-teen  zaljubljenost, razigrane odnose među braćom i sestrama i uvijek dinamične među roditeljima i djecom, a tu je i čista dječju ljubav prema svijetu...  

...no  što u ovoj predstavi radi Darth Vader, princeza Elsa, Wonder Woman i batmobil, kako je tekla ljubavna priča između tajanstvenih Kikija i Dragane, postoji li uopće obična ljubav ili je svaka, baš svaka ne-obična, pokušat ćemo odgovorit predstavom Neobične ljubavi.

Inkluzivnost ove predstave nalazi se u performativnim, fizičkim i generacijskim raznolikostima izvođačkog ansambla.

 

Redatelj i koreograf: Žak Valenta

Izvođači: Marina Bura, Filip Sever, Iva Nerina Sibila, Helvecia Tomić

Skladatelj: Dušan Maksimovski

Svjetlo, foto i grafičko oblikovanje: Jason Mulhausen

Trajanje predstave: 50 minuta 

Umjetničko vodstvo DIVERT / IMRC: Iva Nerina Sibila

Produkcija: DIVERT inkluzivni plesni kolektiv 2020.

Premijera: 18. i 19. rujna 2020. u 18 sati, MSU, dvorana Gorgona.

Predstava Neobične ljubavi financijski je podržana od Ministarstva kulture, a ostvarena u suradnji s Odjelom za edukativnu djelatnost MSU. 

Zahvaljujemo Plesnom centru Tala i Zagrebačkom plesnom centru na prostoru i podršci.