Drugarstvo / Zbirka kao glagol

 

Drugarstvo / Zbirka kao glagol

07.07.2022 - 31.12.2024 / MSU, 1. kat

Izložba Drugarstvo druga je u nizu zajedničkog naziva Zbirka kao glagol, što ih timski radimo da bismo redefinirali poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi. Nakon Tužnih pjesama rata o ratu i nasilju, Drugarstvo otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta. Riječ drugarstvo istog je korijena kao i društvo, a drugove povezuju i naklonost, suradnja, povezanost idejom ili poslom.

Zato Drugarstvo predstavlja djela iz zbirki MSU-a umjetničkih kolektiva, kao i radove umjetnica i umjetnika realiziranih u suradnji s raznim zajednicama. U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinaca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice.

Želimo potaknuti promišljanje drugarstva o temama solidarnosti, empatije, kolektivizma i zajedništva, etike, brige za druge i slično. Ujedno ukazujemo na specifično povijesno iskustvo regije kojoj pripadamo jer umjetnost druge polovine 20. st. bilježi brojne umjetničke skupine. Može li drugarstvo kao ideja istinske i trajne solidarnosti okupiti ljude u zajedništvu oko lokalnih i svjetskih kriza? Što drugarstvo danas predstavlja, koje ideje i vrijednosti ga oblikuju?

Kronološki gledano: od naših grupa EXAT 51 i Gorgona, koje su stubokom promijenile umjetničke prakse, i internacionalnog Fluxusa naslijeđe kojeg ne prestaje fascinirati, preko grupe OHO i njihove komune Porodica iz Šempasa te Grupe šestorice autora pa IRWIN-a i Nove Evrope/NEP – bjelodano je koliko je zajedničko djelovanje bilo plodno i inovativno.

Djela pojedinačnih umjetnica i umjetnika svjedoče pak da je društveno angažirana umjetnost od devedesetih godina proširila granice problematiziranja društvenih anomalija. Dojmljivi participativni radovi kritika su političkog ustroja, nerješavanja društvenih problema, osvještavanje šire javnosti o ranjivosti nekih skupina i njihovoj isključenosti.

Raspon i raznolikost izloženih djela ukazuje i na lokalnu horizontalnu suradnju (uključenost MSU-a u suradnji s nevladinim udrugama i akterima na kulturnoj sceni). No, drugarstvo i solidarnost pokazali smo prema u potresu stradalim muzejima te smo Muzeju za umjetnost i obrt, Hrvatskom školskom muzeju i Hrvatskom prirodoslovnom muzeju ustupili naše radne i izložbene prostore do završetka obnove.

U povodu i sklopu ove izložbe ponovno će biti otvoren kultni Atelijer Kožarić, njegov „laboratorij za oživljavanje“, prostor koji su obožavali posjetitelji MSU-a.

A sve pod motom Mi gradimo Muzej, Muzej gradi nas!

 

Autori i kolektivi na izložbi: Aleksandar Battista Ilić, Vera Fischer, Tomislav Gotovac, Igor Grubić, Sanja Iveković, Ivana Keser, Oleg Kulik, Andreja Kulunčić (sa suradnicom Dubravkom Stijačić i s pacijentima_cama psihijatrijske bolnice Vrapče na svim segmentima projekta, te Vlatkom Prstačić i dizajnerskim timom Kuna zlatica na dijelu projekta Vrapčanski jastuci), Kristina Leko, Lala Raščić, Vjenceslav Richter, Ivana Tomljenović Meller, Žarko Vijatović, EXAT 51, Fluxus, Format C, Galerija stanara, Gorgona, Grupa šestorice autora, IRWIN, Nova Evropa/NEP, OHO, Porodica iz Šempasa, ViGo

Kustoski tim: Zdenka Badovinac, Kristina Bonjeković Stojković, Petra Cegur, Renata Filčić, Iva Rada Janković, Jasna Jakšić, Vesna Meštrić, Martina Munivrana, Ana Škegro i Leila Topić.

Vizualni identitet ciklusa Zbirka kao glagol: Igor Grubić

 

Zbirka kao glagol – Drugarstvo
Muzej suvremene umjetnosti, otvorenje: četvrtak, 7. srpnja 2022. u 20 sati

Više o ciklusu