Futurizam, dinamizam i boja

 

Futurizam, dinamizam i boja

01.03.2019 - 20.04.2019 / Prostor za povremene izložbe, 1. kat

Muzej suvremene umjetnosti po prvi puta predstavlja zagrebačkoj i hrvatskoj publici originalne radove futurističkih slikara u velikom broju od stotinu radova – pretežito slika, ali i skulptura te primjeraka grafičkog i produkt dizajna i mode. Umjetnici čiji će radovi biti zastupljeni na izložbi kao što su Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris, Vittirio Corona i drugi, otvarali su prostore umjetničke slobode na početku dvadesetog stoljeća, a njihove su ideje ostavile dubok trag ne samo na talijanskoj već i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Nadahnuti pokretom i brzinom, tehnološkim napretkom na početku stoljeća, futuristi radikalno zahtijevaju prekid s prošlosti i tradicijama koje su već dugo umarale talijansku umjetnost. Manifesti, javna djelovanja, nastupi pred publikom i zvučni performansi, aktivnosti su kojima su članovi pokreta protresli društvo koje se uskoro našlo u vrtlozima svjetskih sukoba. I danas, futuristi i njihovi radovi inspiriraju nove generacije umjetnika, a djela u muzejskim postavama privlače mnogobrojnu publiku.

Kustos izložbe Futurizam, dinamizam i boja je talijanski povjesničar umjetnosti Maurizio Scudiero.

Maurizio Scudiero (1954.) pridonio je revalorizaciji djela futurističkog slikara Fortunata Depera. Organizirao je preko stotinu izložbi na temu futurizma diljem svijeta. Bio je član znanstvenog odbora FIU-a Wolfsonian u Miamiju, američki dopisnik Sveučilišta Wolfsonian u Genovi i konzultant za futurizam na Sveučilištu Yale. Pisao je tekstove za brojne kataloge izložbi i monografije te se, u okviru publikacija i izložbenih aktivnosti, trenutno smatra jednim od najvažnijih stručnjaka za futurizam.

Ova značajna izložba nastala u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i StArt S.r.l.

StArt S.r.l. talijanska je organizacija za kulturu koja se bavi integracijom inovativnih izložbi i umjetničkih projekata u rad kulturnih institucija, javnih i privatnih tvrtki i zaklada. Predsjednik organizacije Dr. Davide Sandrini radio je kao glavni tajnik u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Trentu i Roveretu i organizirao je izložbe tih institucija u Italiji i diljem svijeta.

Izložba u MSU organizirana je zahvaljujući potpori Veleposlanstva Italije u Hrvatskoj i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Generalni sponzor izložbe: INA - Industrija nafte

Sponzor: Campari Grupa

Medijski sponzor: Večernji list

 

Koordinatorica izložbe: Snježana Pintarić

Izložba je otvorena od 1. ožujka do 20. travnja 2019.

 

Cijene ulaznica za izložbu Futurizam, dinamizam i boja

Građanstvo – pojedinačna cijena - 40 kn / 60 kn kombinirana ZUP

Građanstvo – pojedinačna cijena - 40 kn / 50 kombinirana

 

Grupna – pojedinačna cijena – 30 kn / 50 kn kombinirana grupna ZUP

Grupna – pojedinačna cijena – 30 kn / 40 kn kombinirana grupna

 

Studenti/učenici – 20 kn / 35 kn kombinirana ZUP

Studenti/učenici – 20 kn / 30 kn kombinirana

 

Studenti/učenici grupna – 15 kn / 25 kn kombinirana grupna ZUP

Studenti/učenici grupna – 15 kn / 20 kn kombinirana grupna