Galerija The Glucksman u Corku predstavlja izložbu u sklopu EU projekta BEAM UP

 

Galerija The Glucksman u Corku predstavlja izložbu u sklopu EU projekta BEAM UP

29.07.2022 - 06.11.2022 /

Otvorena je druga po redu izložba u sklopu projekta BEAM UP / PRISTUP koja predstavlja sadržaj za slijepe i slabovidne osobe.

MSU Zagreb zajedno s partnerima iz Italije i Irske već dvije godine suradnički istražuje kako predstaviti muzejski sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, ali ga i osmisliti i stvarati zajedno s njima. Nakon izložbe La Luce del Nero koja se u proljeće 2022. otvorila u gradu Città di Castello u Italiji, 29. srpnja 2022. u galeriji The Glucksman pri Sveučilištu u Corku u Irskoj otvorena je izložba pod nazivom Fashion Show: Clothing, Art and Activism (hrv. Modna izložba: Odjeća, umjetnost i aktivizam). Umjetnički radovi na obje izložbe prilagođeni su osobama s oštećenjima vida. Izložba u Corku okuplja irske i međunarodne umjetnike koji pristupaju odjeći kao predmetu, materijalu, ali i obliku zagovaračke aktivnosti. Od istraživanja načina na koje se moda koristi u svrhu samoreprezentacije do istraživanja ekonomskih i ekoloških učinaka „brze mode“, izložba otkriva kako samo odijevanje može postati čin aktivizma i protesta. Tijekom trajanja izložbe provode se posebne taktilne ture za slijepe i slabovidne osobe.

Projekt BEAM UP (Blind Engagement in Accessible MUseum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte) sufinancira se iz EU programa Kreativna Europa, a provodi se od 1.10.2020. do 31.3.2023. U projekt su uključeni Atlante Servizi Culturali, Italija, kao voditelj projekta te Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Hrvatska, Institut za slijepe u Milanu, Italija, i The Glucksman, University College Cork, Irska, kao projektni partneri. Nakon izložbi u Città di Castello i u Corku, MSU će predstaviti rezultate projekta krajem ove godine.


#beamup #pristup