Javni razgovor uz izložbu "Branko Balić - pozorni promatrač"

 

Javni razgovor uz izložbu "Branko Balić - pozorni promatrač"

13.11.2019 - 30.11.-0001 / Zbirka Richter

Javni razgovor uz izložbu „Branko Balić – pozorni promatrač“,  održat će se  u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter (Vrhovec 38) u srijedu, 13. studenoga 2019. s početkom u 18:00 sati.

O dugogodišnjoj suradnji fotografa Branka Balića i arhitekta Vjenceslava Richtera svjedoči nekoliko stotina fotografija snimljenih tijekom 1960-ih. 

Fotografije su danas podjednako dostupne u zbirci negativa koja je dio arhiva fotografa u Institutu za povijest umjetnosti te u fototeci u arhivu arhitekta. Fotodokumenti netom realiziranih Richterovih djela, koji su u vremenu nastanka služili za prezentaciju i publiciranje njegova rada, danas su u pojedinim slučajevima jedini materijalni dokaz njihova postojanja. Primjer toga su i fotografije arhitektonskih maketa nikad realiziranih projektnih prijedloga arhitekta i njegovih suradnika. O ulozi fotografije Branka Balića koja se danas nameće kao važan resurs za istraživanje i prezentaciju zbirke, kao i o odnosu fotografa i arhitekta Irena Šimić razgovarat će s kustosicom zbirke Vesnom Meštrić u prostoru obiteljske vile koju je arhitekt Richter sagradio prema vlastitom projektu krajem pedesetih godina 20. stoljeća.

Razgovaraju: Vesna Meštrić (MSU) i Irena Šimić (IPU)