JAZZ CIKLUS: FiloSofía

 

JAZZ CIKLUS: FiloSofía

09.12.2020 - 09.12.2020 / Dvorana Gorgona

Među raznolikim projektima Jazz orkestra HRT-a, znatnu pažnju uvijek privuku i oni posvećeni latin-jazzu i općenito glazbi nadahnutoj latinoameričkim idiomom. Ovaj put, članovi Jazz orkestra HRT-a udružuju se sa sastavom FiloSofía, glazbenicima koji izvode vlastitu, autorsku latinoameričku glazbu!

 

Teme njihovih skladbi su svakodnevica modernog čovjeka te govore o realnosti društva u kojem živimo. Iako poštuje tradiciju latinoameričke, prije svega afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe inovacije, poput fusiona s balkanskom glazbom. Jedna od mnogih posebnosti ansambla su pjevači-plesači. Naime, glavni vokal i prateći vokal čine plesni par koji se brine o tome da izvedbe budu i vizualno atraktivno iskustvo, stoga je FiloSofía u vrlo kratko vrijeme zadobila poštovanje međunarodne glazbene kritike i publike.

Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a je prirodna, jer i nekoliko članova orkestra sudjeluje u FiloSofíji, među kojima je dirigent Miron Hauser, kojemu je upravo latinoamerička glazba velika strast, što je pokazao primjerice autorskim koncertom s Jazz orkestrom HRT-a, Tu fragancia, 2016. godine. U sastavu FiloSofía sudjeluje kao autor, aranžer i trombonist, a uz njega bend čine umjetnički voditelj Darko Sedak-Benčić, ujedno diplomirani kompozitor i trubač te koncertni majstor Big Banda RTV Slovenije; Luka Žužić koji je diplomirao klasični klavir i jazz trombon te je nagrađivani kompozitor i aranžer, a i član Jazz orkestra HRT-a; Sofija Široka, glavni vokal i autorica stihova, koja je diplomirala hispanskoameričku književnost, te Lázaro Amed Hierrezuelo, podrijetlom s Kube, koji sudjeluje kao violinist, pjevač, perkusionist i karizmatičan performer. Uz njih, FiloSofíu nadopunjavaju neki od najvećih znalaca latinoameričke glazbe na području Srednje Europe: Aleš Avbelj, basist i kontrabasist iz Slovenije; Aljoša Jerić, jedan od najtraženijih timbalera u regiji; Erik Marenče, pijanist; Vid Begić, pjevač i plesač, te Jure Čehovin na güirou i kao prateći vokal.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent  i voditelj Odjela za programsko - izložbenu djelatnost MSU 

Srijeda, 9. prosinca 2020. u 20 sati, Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

 

FiloSofía

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent

Koncert se održava bez publike, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.