JAZZ CIKLUS - Thana Alexa: ONA

 

JAZZ CIKLUS - Thana Alexa: ONA

22.03.2023 - 22.03.2023 / Dvorana Gorgona

„Iznenađujuća“ riječ je koja možda najbolje opisuje Thanu Alexu, a stoji na početku biografije te američke jazz glazbenice hrvatskih korijena. Pjevačicu, skladateljicu, aranžerku i producenticu Thanu Alexu New York Times opisuje kao „jazz pjevačicu s globalnom perspektivom“, a Billboard kao „nešto potpuno novo, evokativno i uzbudljivo“. DownBeat Magazine proglasio ju je najperspektivnijom vokalisticom u 2021. godini, nedugo nakon što je njezin album ONA (objavljen u vlastitoj nakladi 2020.) zaslužio dvije nominacije za Grammy.

Rođena u New Yorku 1987., u obitelji potomaka hrvatskih imigranata, školovala se za violinisticu, no kada se u dobi od 13 godina preselila u Hrvatsku, krenula je na satove pjevanja i upoznala se s jazzom, bluesom i soulom. Dobila je podršku Boška Petrovića te kao šesnaestogodišnjakinja nastupila u njegovu B. P. Clubu. Vratila se u SAD na studij te diplomirala na New School for Jazz and Contemporary Music te na Eugene Land College (psihologija). Upravo je za vrijeme studija, na poticaj mentora Bernarda „Prettyja“ Purdiea počela skladati i aranžirati, te je bila jedna od prvih vokalistica – članica fakultetskih instrumentalnih ansambala, istražujući tako pun opseg svojega glasa. Za nju, glas predstavlja lirski i eksperimentalni instrument zahvaljujući kojemu nadilazi granice žanrova i zalazi na nova i neistražena područja.

Prvi album, Ode to Heroes, objavila je 2015. za Harmonia Mundi/Jazz Village. Najnoviji, spomenuti album ONA, osim dviju nominacija za Grammy (u kategorijama najbolji jazz vokalni album i najbolji instrumentalni jazz solo koju je ponijela gošća na albumu, violinistica Regina Carter), donio joj je i pažnju šire glazbene javnosti, a time stavio u fokus i poruku koju tematizira – snagu žene. Album je nadahnut međugeneracijskim i međukulturnim pričama ženama imigrantkinjama iz njezine obitelji, što ju je dovelo do istraživanja iskustava suvremenih žena posvuda. Na ideju je došla nakon sudjelovanja na Ženskom maršu u Washingtonu 2017. što ju je potaklo na upoznavanje s pričama žena iz njezine obitelji i osvještavanje njihova utjecaja na njezin vlastiti život, postojanje, rast i osjećaj slobode. „Album nam govori o svakom aspektu ženske egzistencije, prenoseći poruku snage i osnaživanja“.

Thana Alexa autorica je većine skladbi s albuma, a sudjelovala je i u aranžmanima (uz suradnike Dana Pugacha, Kena Schaphorsta, Miha Hazamu i Vincea Mendozu), u kojima ćemo ih prvi put čuti uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera. 

Ulaznice su dostupne po cijeni od 6,50 EUR (48,97 kn) putem sustava ulaznice.hr , te  ukoliko iste bude na raspolaganju i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent i voditetj Odjela za progamsko-izložbenu djelatnost MSU

 

Srijeda, 22. ožujka 2023. u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti
ONA
Thana Alexa, vokal, skladateljica (Hrvatska / SAD)
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent