Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo

 

Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo

10.01.2019 - 21.04.2019 / MSU galerija

Višeosjetilna izložba Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo posvećena je umjetničkoj baštini Josefa i Anni Albers, umjetnika i profesora Bauhausa. Izložba je dio projekta Voyage Inside a Blind Experience – VIBE, čija je svrha približiti apstraktnu umjetnost osobama s oštećenjima vida kroz inovativni prikaz radova putem taktilnih modela i senzornih studija. Na izložbi su prikazani radovi Josefa i Anni Albers – slike, grafike i tapiserije, posuđene iz istoimene Fundacije (Connecticut, SAD) i riječ je o najvećoj izložbi djela Albersovih do sada u Hrvatskoj. 

Iznimno vrijedni radovi, posuđeni iz Fundacije Josefa i Anni Albers uključuju pregled njihova stvaralaštva od ranih studija nastalih 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do ulja i grafika iz 1960-ih i 70-ih. Izložba tako uključuje radove iz najpoznatijeg ciklusa Josefa Albersa Hommage kvadratu, te neke od tekstilnih radova Anni Albers koja je svojim djelima naglašavala da se na tkaninu, i u njezinoj funkcionalnoj ulozi i u ulozi zidnog ukrasa, treba gledati kao na oblik umjetnosti.

Izložba se ističe i po tome što je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Sve radove prate taktilne reprodukcije koje omogućuju svim posjetiocima istraživanje djela putem dodira.

Izložbe bazirane na taktilnom doživljaju umjetničkog djela do sada su uglavnom bile ograničene na figuralno slikarstvo i skulpturu, a glavni izazov ovog projekta je omogućiti doživljaj apstraktne umjetnosti na primjeru djela Josefa i Anni Albers. Osim što se na ovaj način umjetnost približava slijepim i slabovidnim osobama, njihov će doživljaj svijeta biti približen i osobama koje umjetnost inače doživljavaju vizualno, unoseći radikalne promjene u prezentaciji djela i postavu izložbe u obliku zatamnjenih prostora s podražajima za sva osjetila osim vida.

Izložba je dio partnerskog projekta VIBE: Voyage Inside a Blind Experience. Projekt je sufinanciran programom EU Kreativna Europa, a proizašao je iz suradnje talijanske organizacije Atlante Servizi Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation,Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, Glucksmann Art Gallery u Corku i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Josef Albers (Bottrop 1888. – New Haven 1976.) bio je slikar, dizajner, profesor i teoretičar boja koji se bavio propitivanjem mogućnosti materijala. Anni Albers (Annelise Elsa Frieda Fleischmann, Berlin 1899. – New Haven 1994.) bila je slikarica, tkalja i profesorica koja je uvidjela ekspresivni potencijal tkanina pretvarajući ih u apstraktna umjetnička djela. Oboje su svoj pionirski rad započeli u okviru škole Bauhaus, napustili figurativnu reprezentaciju i ostatak života posvetili istraživanju apstraktne umjetnosti i njezinih mogućnosti, istraživanju oblika i boja te prezentaciji umjetnosti koja može biti doživljena različitim osjetilima.

Upravo izložbom njihovih radova Muzej suvremene umjetnosti i započinje 2019. godinu koja je posvećena umjetničkoj baštini Bauhausa te obilježava stotu godišnjicu osnutka škole.

 

Voyage inside a Blind Experience - VIBE

 

Izložba je dio istoimenog projekta (Voyage Inside a Blind Experience – VIBE) sufinanciranog programom EU Kreativna Europa, a nastala je suradnjom talijanske organizacije Atlante Servizi Oni pak Culturali, američke institucije The Josef and Anni Albers Foundation, Instituta za slijepe u Milanu, te tri europska muzeja: Santa Maria della Scala u Sieni, The Glucksmann Art Gallery u Corku i Muzeja suvremene umjetnosti. Više o projektu na web stranici: http://www.vibe-euproject.com/index.php/en/