Kazališna predstava „Legenda Glembajevi"

 

Kazališna predstava „Legenda Glembajevi"

14.11.2022 - 15.11.2022 / Dvorana Gorgona

Nakon tri godine igranja u nekoliko varijanti („Gospoda Glembajevi", „Glembajevi", „Glembajevi - još jedna legenda") Eurokaz u suradnji s Narodnim teatrom Vojdan Černodrinski iz Prilepa predstavlja najnoviju, iznenađujuću interpretaciju kanonskog djela hrvatske dramatike.

Legenda Glembajevi, s ansamblom vrhunskih međunarodnih glumaca, posljednja je u nizu varijacija redatelja Branka Brezovca započetih s „Glembajevima" dvanaest godina nakon senzacionalnog uspjeha njegove postave u riječkom HNK sa Severinom u ulozi Barunice Castelli.

Glembajevi nisu samo najcjelovitiji, pa time i ponajbolji Krležin dramski tekst; to je drama čija trajna aktualnost zapanjuje. Ona govori o propasti jedne velike kapitalističke obitelji, o načinu kako je veličina te obitelji nastala, kako se u lukavosti održavala i kako se perverzno rastočila. U doba današnje tajkunizacije čini nam se tema te drame ključnom za hrabar ulaz u vibriranje teatarske suvremenosti i neporecive aktualnosti.
S druge strane, Eurokazova produkcija pokušat će donijeti fikcionalnu, iznenađujuće fantazmagoričnu usmjerenost, utopijsku bolećivost koju Glembajevi prenose u neku lošu budućnost. Lošu, ali, ipak, budućnost. Leone će, naime, preživjeti, možda će i izbjeći rigoroznoj kazni (kastinski ugled je tu u pitanju), a temeljni, možda psihoanalitički, zov mutnog zatrpan je u očevu i maćehinu grobu. Predstava možda uspije razmijeniti i principe nade za principe beznađa, laž građanskog prenemaganja za šarm organskih kultura.
 
Režija i adaptacija: Branko Brezovec
Skladatelj: Stanko Juzbašić
Scena: Ivana Knez
Kostimi: Suzana Brezovec
Svjetlo: Tomislav Maglečić
Ton: Branko pl. Puceković
Projekcije: Ivan Marušić Klif
Slikarski radovi: Marta Crnobrnja
Proleteri: Ivan Sirotić Grof, Lovro Brezovec
produkcija & ton: Marko Milovac
 
Naci (Ignjat Jacques) Glembay ZLATKO BURIĆ KIĆO
Barunica Castelli-Glembay DANIELA IVANOSKA
Dr. phil. Leone Glembay ZORAN IVANOSKI
Sestra Angelika Glembay SUZANA BREZOVEC
Dr. theol. et phil. Alojzije Silberbrandt SINIŠA MILETIĆ
Oliver Glembay PAVLE VRKLJAN
 
Zahvaljujemo: Željku Kanceljaku, Josipu Kolareku, Kruni Ozimecu, Tihomiru Milovcu, Ivanu Ivanu, Ivani Vulić, HNK-u Ivana pl. Zajca

Urednik programa ispred MSU: mr.sc. Branko Kostelnik, producent  i voditelj  Odjela za izložbeno-programsku djelatnost MSU 

Ulaznice po cijeni od 50 kn mogu se kupiti na blagajni MSU, ili preko portala ulaznice.hr.
 
Legenda Glembajevi, 14. i 15. studenog u 20 sati, Dvorana Gorgona, MSU