KINO NA RUBU: IZ RAKURSA KREATIVNE ZAJEDNICE - MARTINA I MARKO MEŠTROVIĆ (blok #2)

 

KINO NA RUBU: IZ RAKURSA KREATIVNE ZAJEDNICE - MARTINA I MARKO MEŠTROVIĆ (blok #2)

02.11.2022 - 02.11.2022 / Dvorana Gorgona

U sklopu ciklusa 'Kino na rubu', 2. 11. od 18 sati u dvorani Gorgona posjetite blok 'Iz rakusa kreativne zajednice'. Kako i koliko autori unutar kreativnih zajednica mogu pomoći jedni drugima? Koja je razlika u radu animatora u vlastitom autorskom filmu u odnosu na rad na suradnjama s drugim autorima? Kako je biti animator - dokumentarist, a kako animator osobnih vizija i snova? Jesu li filmski autori, posebno animatori, i glazbeno nadareni? Koliko se autor filma bavi glazbom i zvukom na filmu, a koliko to prepušta suradniku? Gosti ovog bloka su autori Martina Meštrović i Marko Meštrović. Razgovor moderira Daniel Šuljić. Ulaz na program je besplatan. 

 

Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prolazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film.

Ciklus istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, te njihovo zajedničko ishodište. Stoga radove koje ovaj program obuhvaća karakterizira naglašen likovni izraz, snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.

Kino na rubu predstavlja hrvatske filmske autore, umjetničke organizacije, obrazovne institucije i filmske producentske kuće s ciljevima umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike, te sazrijevanja novih filmskih autora.

Program se sastoji od filmskih blokova – Iz rakursa mentora i studenta, Iz rakursa kreativne zajedniceIz rakursa producenta, Iz rakursa dokumentarista te Bloka autora koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima.

18. listopada 2022.
Blok Iz rakursa mentora i studenta predstavlja filmove mentora Darka Bakliže i diplomaca i studentata s Odsjeka za animirani film i nove medije ALU – Petre Zlonoge, Darka Masneca, Mateje Kovač i Sare Tomas, a razgovor vodimo s Darkom Bakližom i Petrom Zlonogom.

2. studenog 2022.
Blok Iz rakursa kreativne zajednice predstavlja filmove Kreativnog sindikata, uz razgovor s Martinom Meštrović i Markom Meštrovićem.

8. studenog 2022.
Blok Iz rakursa producenta predstavlja filmove iz produkcije i distribucije Bonobostudija, a razgovaramo s producenticom i direktoricom Bonobostudija Vanjom Andrijević.

17. studenog 2022.
Blok Iz rakursa dokumentarista predstavlja dokumentarne i eksperimentalne filmove uz razgovor s Ivanom Ramljakom i Antom Zlatkom Stolicom.

23. studenog 2022. 
Blok autora predstavlja filmove Vladislava Kneževića, uz razgovor s autorom.

**

U sklopu programskog bloka Iz rakursa kreativne zajednice, 2. studenog u 18 satipredstavljamo filmove Kreativnog sindikata i kreativne zajednice koju čine autorica Martina Meštrović i autor Marko Meštrović.

Kako i koliko autori unutar kreativnih zajednica mogu pomoći jedni drugima? Koja je razlika u radu animatora u vlastitom autorskom filmu u odnosu na rad na suradnjama s drugim autorima? Kako je biti animator - dokumentarist, a kako animator osobnih vizija i snova? Jesu li filmski autori, posebno animatori, i glazbeno nadareni? Koliko se autor filma bavi glazbom i zvukom na filmua koliko to prepušta suradniku? Pogledajte, poslušajte, pitajte i otkrijte u srijedu 2. studenog u 18 sati u dvorani Gorgona MSU. Razgovor s Martinom i Markom Meštrović moderira Daniel Šuljić. 

**

Filmski blok Iz rakursa kreativne zajednice

2. 11. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU

Program:

Nespavanje ne ubija, Marko Meštrović

Trip, Marko Meštrović

Mačka je uvijek ženska, Martina Meštrović & Tanja Vujasinović

Petrova šuma, Martina Meštrović

Stakleni čovjek, Daniel Šuljić

Kako se kalio čelik, Igor Grubić

Razgovor s gostima

Martina Meštrović i Marko Meštrović

 

O sugovornicima

Martina Meštrović (1974.) diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. 2004. pridružuje se umjetničkom kolektivu Kreativni sindikat, i od tada radi na filmovima kao animatorica i redateljica. Njezini filmovi su višestruko nagrađivani i prikazani na brojnim svjetskim festivalima (Sheffield Doc, Warsaw Film Festival, DOK Leipzig, PÖFF Shorts, Animafest Zagreb...). Voditeljica je radionica animacije za djecu i odrasle (Art kino Rijeka, KNAP, Bacači sjenki, Umjetnička škola Luke Sorkočevića, HDLU Dubrovnik, Stop Trik festival u Mariboru). Bila je članica žirija filmskih festivala u zemlji i inozemstvu. Filmografija: Mačka je uvijek ženska (2019) suautorica Tanja Vujasinović, Petrova šuma (2016), Bla (2013).

Marko Meštrović (Stuttgart, 1972)  diplomirao je u klasi profesora Đure Sedera na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Filmom i animacijom bavi se od 2000. godine. Svoje filmove prikazao je na nekim od najznačajnijih filmskih festivala (Locarno, Annecy, Clermont-Ferrand, Oberhausen,  Animafest, Ottawa, Edinburgh, Sarajevo), a osvojio je i brojne međunarodne nagrade i priznanja. Svira bubnjeve u  World music bendu Cinkuši. Filmografija: The Raft (2021), Trip (2017), Levitacija (2014), Zašto slonovi? (2012), Nespavanje ne ubija (2010), Note (2008), Silencium (2006), Ciganjska (2004).

O Kreativnom sindikatu

Kreativni sindikat je umjetničko udruženje koje okuplja nagrađivane filmske autore i djeluje kao produkcijski studio. Uz produkciju autorskih animiranih i eksperimentalnih filmova, u fokusu interesa Kreativnog sindikata su i društveno angažirani promidžbeni filmovi te dokumentarni filmovi. Od svog osnutka 2004. godine privlači snažne autore poput Marka Meštrovića, Damira Očka, Marka Tadića, Danijela Šuljića, Martine Meštrović, koji uz autora i glavnog producenta Igora Grubića nastoje napraviti značajan promak na hrvatskoj i svjetskoj umjetničkoj sceni, a kontinuirano mu se priključuju i novi autori, kreativci željni postizanja najviših profesionalnih standarda. Kreativni sindikat prisutan je na brojnim filmskim festivalima u Hrvatskoj i svijetu. Trojica autora s filmovima u produkciji Kreativnog sindikata predstavljala su Hrvatsku na Venecijanskom Biennalu, Damir Očko – 2015., Marko Tadić – 2017. i Igor Grubić – 2019. godine.

 

Ulaz na program je besplatan. 

Voditeljica programa: Miranda Herceg 

Program podržali: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar