KINO NA RUBU: IZ RAKURSA PRODUCENTA - VANJA ANDRIJEVIĆ (blok #3)

 

KINO NA RUBU: IZ RAKURSA PRODUCENTA - VANJA ANDRIJEVIĆ (blok #3)

08.11.2022 - 08.11.2022 / Dvorana Gorgona

Programski filmski ciklus Muzeja suvremene umjetnosti Kino na rubu predstavlja suvremene hrvatske autore koji djeluju na rubu filmskog roda, prolazeći svojim autorskim izričajem kroz eksperimentalni, animirani, dokumentarni i igrani film.

Ciklus istražuje primjere imanentne povezanosti i međuodnosa likovne i filmske umjetnosti, te njihovo zajedničko ishodište. Stoga radove koje ovaj program obuhvaća karakterizira naglašen likovni izraz, snažni autorski postupci i tehnike, slobodniji narativni pristup, raznolikost umjetničkih izričaja i medija, kao i visoki umjetnički standardi u izražavanju filmskih vizija.

Kino na rubu predstavlja hrvatske filmske autore, umjetničke organizacije, obrazovne institucije i filmske producentske kuće s ciljevima umrežavanja ideja i praksi, stvaranja nove publike, te sazrijevanja novih filmskih autora.

Program se sastoji od filmskih blokova – Iz rakursa mentora i studenta, Iz rakursa kreativne zajedniceIz rakursa producenta, Iz rakursa dokumentarista te Bloka autora koji uključuju projekcije filmova i razgovore s gostima.

18. listopada 2022.
Blok Iz rakursa mentora i studenta predstavlja filmove mentora Darka Bakliže i diplomaca i studentata s Odsjeka za animirani film i nove medije ALU – Petre Zlonoge, Darka Masneca, Mateje Kovač i Sare Tomas, a razgovor vodimo s Darkom Bakližom i Petrom Zlonogom.

2. studenog 2022.
Blok Iz rakursa kreativne zajednice predstavlja filmove Kreativnog sindikata, uz razgovor s Martinom Meštrović i Markom Meštrovićem.

8. studenog 2022.
Blok Iz rakursa producenta predstavlja filmove iz produkcije i distribucije Bonobostudija, a razgovaramo s producenticom i direktoricom Bonobostudija Vanjom Andrijević.

17. studenog 2022.
Blok Iz rakursa dokumentarista predstavlja dokumentarne i eksperimentalne filmove uz razgovor s Ivanom Ramljakom i Antom Zlatkom Stolicom.

23. studenog 2022. 
Blok autora predstavlja filmove Vladislava Kneževića, uz razgovor s autorom.

**

U sklopu programskog bloka Iz rakursa producenta, 8. studenog u 18 sati, predstavljamo izbor animiranih i eksperimentalnih filmova različitih produkcijskih i koprodukcijskih ostvarenja te festivalskog i distribucijskog puta pod vodstvom Bonobostudija. Više o radu Bonobostudija te o produkciji i distribuciji animiranih i eksperimentalnih filmova govorit će nam gošća Vanja Andrijević.

**

Filmski blok Iz rakursa producenta

8. 11. u 18 sati, dvorana Gorgona MSU

Filmovi:

Dva na dva, Jelena Oroz

Otac, Ivan Bogdanov, Moritz Mayerhofer, Asparuh Petrov, Rositsa Raleva, Veljko Popović, Dmitry Yagodin

Ručak, Ana Hušman

Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio, Igor Bezinović, Ivana Pipal

Razgovor s gošćom Vanjom Andrijević

 

Vanja Andrijević je producentica i direktorica u Bonobostudiju, tvrtki za produkciju, distribuciju i promociju animiranih i eksperimentalnih filmova, koju je osnovala 2008. godine. Prethodno je radila kao koordinatorica Međunarodnog festivala novog filma i videa u Splitu, kao koordinatorica i producentica u studiju Fade In, a zatim kao izvršna producentica u Hrvatskom filmskom savezu i u produkcijskoj kući Kenges. Sudjelovala je na brojnim radionicama, seminarima pitching forumima i bila organizatorica prvog Foruma za razvoj dugometražnih filmskih projekata u sklopu Animafesta 2007. godine. Od 2008. do 2011. organizira i koordinira prezentaciju hrvatske animacije na zajedničkom hrvatskom štandu na Međunarodnom sajmu animiranog filma u Annecyju, a od 2010. sudjeluje i u promociji hrvatskog filma na Međunarodnom sajmu kratkometražnog filma u Clermont Ferrandu. Bila je članica selekcijske komisije na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju 2009., na Međunarodnom festivalu eksperimentalnog filma 25FPS 2009. i 2010. godine, te članica selekcijske komisije studentskog natjecanja na Animafestu u Zagrebu 2012. godine. Sudjelovala je kao članica žirija na više međunarodnih filmskih festivala i foruma za razvoj projekata te mentorica za predstavljanje animiranih projekata u razvoju. Članica je Hrvatske udruge producenata i ASIFA-e Hrvatska. Dobitnica je godišnje Nagrade Albert Kapović koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata za doprinos kvaliteti i promociji hrvatskog filma.

Bonobostudio se bavi produkcijom i distribucijom animiranih i eksperimentalnih filmova. Osnovan 2008. godine kao okupljalište kreativnosti, inovativnosti i novih filmskih izričaja, slovi kao jedan od najzanimljivijih i najplodnijih producenata eksperimentalnog i animiranog filma. Osim produkcije, Bonobostudio je i ponosni distributer izvrsnih kratkih filmova u rasponu od čiste apstrakcije do konvencionalne animacije. Bonobostudio ima iskustvo i široku međunarodnu mrežu suradnika. Izvrstan je poznavatelj filmskih festivala, događanja, galerija ili TV-kanala u procijeni plasmana i distribucije filmova. Savjetovanje iz produkcije i distribucije, posjećivanje filmskih festivala, sajmova i foruma za razvoj projekata ili osmišljavanje filmskih programa i njihovo predstavljanje diljem svijeta, čine svakodnevni posao u Bonobostudiju.

 

Ulaz na program je besplatan. 

Voditeljica programa: Miranda Herceg 

Program podržali: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar