Klimatski „Forumi petkom” u MSU: Extinction Rebellion i Institut za političku ekologiju

 

Klimatski „Forumi petkom” u MSU: Extinction Rebellion i Institut za političku ekologiju

21.01.2022 - 21.01.2022 / MSU, 3. kat

Na Klimatskom forumu petkom, 21. 1. 2022. u 18 sati gostuju: Extinction Rebellion (XR)  i Institut za političku ekologiju (IPE).

Muzej suvremene umjetnosti, Zelena akcija i Austrijski kulturni forum pozivaju vas na seriju klimatskih „Foruma petkom”, koji se održavaju od 10.12.2021. do 21.1.2022. u MSU Zagreb, s ciljem upoznavanja različitih inicijativa i udruga koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.

„Forumi petkom” održavaju se povodom izložbe „Barikadiranje ledenih ploča“ austrijskog umjetnika Olivera Resslera koja traje do 30. 1. 2022 u Muzeju suvremene umjetnosti. Sama izložba je odličan uvod u temu jer istražuje dubinu klimatske krize te nudi rješenja kroz djelovanje pokreta za klimatsku pravdu.

Extinction Rebellion (XR) međunarodni je masovni pokret klimatskih i okolišnih aktivista/kinja koji/e nastoje osvijestiti širu javnost o hitnosti klimatske krize te potaknuti političko djelovanje za zaštitu života na zemlji. XR Zagreb postoji dvije godine i uz brojne akcije te druge aktivnosti, organizirao je i klimatski marš povodom klimatskih pregovora u Glasgowu u studenom 2021. na kojem su izneseni zahtjevi za hitno djelovanje na razini Hrvatske s ciljem zaustavljanja klimatskih promjena. 

Ako želiš čuti više o nužnosti klimatskog pokreta, našoj organizaciji i viziji rješenja, te i sam/a želiš doprinijeti borbi za zaštitu jedine planete koju imamo i svih njezinih bića - dođi na predavanje i pridruži se pokretu!

Institut za političku ekologiju (IPE) istraživačka je i obrazovna organizacija koja oblikuje alternativne razvojne modele i inovativne institucionalne oblike za demokratsku političku i ekonomsku transformaciju društva. Institut za političku ekologiju radi na stvaranju ekološki održivog, pravednog i demokratskog društva. Na osnovi transdisciplinarnih istraživanja i obrazovnih programa koje provodi, IPE društvenim pokretima te političkim i privrednim akterima koji zastupaju ekološki održivo, pravedno i demokratsko društvo u Hrvatskoj i inozemstvu osigurava stručnu analizu i platformu za diskusiju. U kontekstu klimatskih promjena IPE oblikuje, stvara i proučava scenarije bazirane na odrastu, provodi istraživanja i obrazovne aktivnosti o klimatskoj pravdi, energetskoj tranziciji i prilagodbi nekih sektora (turizam, ribarstvo) na klimatske promjene. Pogotovo se u tom kontekstu fokusira na ulogu gradova i javnog sektora/infrastrukture.

Savjetujemo da u MSU dođete barem pola sata ranije kako biste pogledali izložbu jer će se razgovori održati u istom prostoru, na 3. katu kod lifta.

 

**Za posjet muzeju potrebna je važeća EU digitalna Covid potvrda ili drugi odgovarajući dokaz propisan Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenog 2021.**