Ljeto u MSU: KRIES

 

Ljeto u MSU: KRIES

08.06.2019 - 08.06.2019 / Krovna terasa MSU-a

Šestu sezonu Ljeta u MSU otvara najbolji etno art bend regije – KRIES! 

Glazbeni fenomen koji je prešao granice Hrvatske poseže u duboke slojeve hrvatske glazbene baštine, kako bi reinterpretirao tradiciju, ali i stvorio novu, autentičnu. Mit kao inspiracija u njihovoj muzici čuva mistiku vlastitog izvora, a osim u estetskom, to vrijedi i kad pričamo o povijesti samog benda. Počeci sežu na kraj prošlog milenija, u grupu Legen, čiji se etno narativ još uvijek čvrsto kombinirao sa zvukovima tog vremena, snažno inklinirajući muzičkim iteracijama najviših energija - žanrovima poput punka i rocka. Nakon deset godina, broja nabijenog simbolikom, koji predstavlja kraj i početak, Legen ipak prelazi u legendu. Članovi grupe odlučili su se razići, a lider grupe Mojmir Novaković stvara grupu Kries, novu iskru novog, zavodljivog žanra. Sedmeročlana grupa formirana je 2002. godine, te od tada svoje nadahnuće i inspiraciju pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih pjesama, slavenskoj mitologiji, ali i dinarskom i mediteranskom ritmu. Kroz godine stvaralaštva upravo je band Kries osvojio i opravdao epitet najatraktivnijeg predstavnika svjetske glazbene scene na ovim prostorima, a njegove pjesme dospjele su u etere radijskih postaja u raznim dijelovima svijeta.

Uz koncert Kriesa, po cijeni jedne ulaznice, u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete posjetiti dvije izložbe, 12. izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost koja donosi reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, te prvu samostalnu izložbu mladog umjetnika Grgura Akrapa pod nazivom „Dvije sobe“.

Uz izložbe, prije početka koncerta, u 20.30 sati očekuje vas iperformans umjetnice Nikoline Butorac pod nazivom„Pojedeni dom“. Performans je nastavak istraživanja rada (ne)vidljivi nomadi u kojem se umjetnica bavi pitanjem stanovanja kao radnje i stana kao fiktivnog objekta, kojega je velikom broju mladih ljudi u današnje vrijeme nemoguće priuštiti.

Također, već tradicionalno, moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova MSU kina, a ove godine na repertoaru su prigodni glazbeni dokumentarci. Tako ćete uz koncert Kriesa moći pogledati film „Grace Jones: Bloodlight and Bami“ u tri termina (16.00, 18.00 i 20.00 sati) u Dvorani Gorgona MSU-a .

I ove godine u sklopu Ljeta u MSUočekuje nas književni program. Na prvoj tribini s početkom u 19 sati gostuju Sonja Manojlović, čuvena, nagrađivana i prevođena pjesnikinja, te Lara Mitraković, mlada autorica i članica Književne grupe 90+. Uz generacijske i poetičke razlike, obje autorice svojim novim djelima nude poetičnu reakciju na suvremeni svijet bez orijentira – Sonja Manojlović knjigom Gledajući odgovore (Fraktura, 2018), a Lara Mitraković debitantskom zbirkom Dva puta za jug (Fraktura, 2019).

Ulaznice za multimedijalni program Ljeto u MSU 2019 – KRIES možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena ulaznica za koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn!

 

Urednik programa: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro

Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana

Urednik programa književnih tribina: Luka Ostojić

Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

Asistenti producenta: Miranda Herceg i Orjen Ridanović

 

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr

Sponzori projekta: Adriatic osiguranje, Radenska, K PIVOVARI d.o.o.

Medijski pokrovitelji: Radio 101, Jutarnji list, RTL, CMC TV, Tportal, Mixer.hr, Muzika.hr i PRiredba