„MSU na dodir“ - promocija kataloga prilagođenog postava izložbi iz ciklusa Zbirka kao glagol

 

„MSU na dodir“ - promocija kataloga prilagođenog postava izložbi iz ciklusa Zbirka kao glagol

26.09.2023 - 26.09.2023 / Dvorana Gorgona

Pozivamo vas na promociju kataloga prilagođenog postava izložbi iz ciklusa „Zbirka kao glagol“ pod nazivom „MSU na dodir“, koji je nastao u sklopu projekta „BEAM UP - Blind Engagement in Accessible MUseum Projects“ /„PRISTUP - Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte“  koja će se održati u utorak, 26.9. s početkom u 12 sati u dvorani Gorgona MSU-a.

Katalog je izrađen u dvije verzije; izdanje u uvećanom tisku namijenjeno slabovidnim osobama sadržava reprodukcije određenog broja prilagođenih radova iz postava izložbi, dok izdanje tiskano na brajici namijenjeno slijepim osobama sadržava termografske otiske istih radova. Osim uvodnog teksta kustosica MSU-a, u katalogu se nalaze i tekstovi slijepih i slabovidnih suradnika s kojima je MSU surađivao tijekom cijelog trajanja projekta.

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb od listopada 2020. do rujna 2023. godine sudjeluje u projektu „BEAM UP“ / „PRISTUP“, čiji je cilj prilagodba muzejskog sadržaja slijepim i slabovidnim osobama i to kroz suradnju sa stručnjacima i osobama oštećena vida u svim fazama projekta. Uz MSU, u projektu sudjeluju još tri europska partnera: talijanska organizacija Atlante Servizi Culturali kao voditelj projekta te Fondacija Instituta za slijepe iz Milana te galerija The Glucksman pri Sveučilištu u Corku iz Irske, a ostvaren je uz podršku programa EU Kreativna Europa. U sklopu projekta provedena je prilagodba triju izložbi u organizaciji projektnih partnera: „La Luce Del Nero“, Fondazione Burri - Ex Seccatoi del Tabacco, Città di Castello, 2022., „Fashion Show“, The Glucksman, UCC Cork, 2022., te „MSU na dodir“, MSU, Zagreb, 2022. - 2023.

Nakon predstavljanja kataloga „MSU na dodir“, u dvorani Gorgona prikazat će se prva epizoda dokumentarne emisije „Razgovori s prijateljima“ pod nazivom „Iako sam slijepa, svijet doživljavam vizualno“. Kroz epizodu nas vodi Gordana Glibo koja posjećuje nekoliko osoba koje su se profesionalno ostvarile upravo kroz umjetnost, te kroz druženje s njima doznajemo na koji način crpe inspiraciju i stvaraju.

 

Razgovori s prijateljima - Iako sam slijepa, svijet doživljavam vizualno
Trajanje: 51:39
Godina produkcije: 2022
Redatelj: Ivana Karačonji Rupčić
Scenaristi: Ivana Karačonji Rupčić, Gordana Glibo
Producent: Peglanje snova za HRT
Urednik: Andrea Ćakić
Izvor fotografije: Razgovori s prijateljima/HRT press