MSU promovira tematsku turu o Novim tendencijama za širu javnost i turiste u sklopu Festivala znanosti

 

MSU promovira tematsku turu o Novim tendencijama za širu javnost i turiste u sklopu Festivala znanosti

03.05.2022 - 03.05.2022 / MSU

Muzej suvremene umjetnosti pokreće tematsku turu gradom Zagrebom Art Ex Machina, kojom će predstaviti umjetnički pokret Novih tendencija široj javnosti i turistima. Promotivna tura održat će se u sklopu Festivala znanosti u utorak, 3.svibnja 2022. u 13.15 s polaskom ispred Tehničkog muzeja.

Nove tendencije međunarodni je pokret nastao u Zagrebu 1960-ih zahvaljujući kojem je naš grad prepoznat kao jedno od prvih središta računalne umjetnosti . Danas, kada digitalna umjetnost privlači veliku pozornost javnosti i medija, važno je podsjetiti starije i educirati mlađe generacije da su prva umjetnička djela uz pomoć kompjutora nastala upravo u Zagrebu u sklopu pokreta Nove tendencije.

Dorotea Pečarić, autorica ture, povjesničarka umjetnosti i licencirana interpretatorica baštine turu opisuje ovako:

„Danas je medijska umjetnost neizostavan dio suvremenih umjetničkih praksi. Lako dostupna računala i već gotovi programi za multimediju rade čuda. Držeći mobitel ili tablet u ruci, cijeli svijet nam je na dlanu. Ideje, misli i fotografije dijelimo s ljudima koji žive s druge strane Zemaljske kugle i nismo ih nikada vidjeli. Korona nas je gurnula u postdigitalno doba, pa i putujemo virtualno, posjećujemo izložbe virtualno. Prati li umjetnost takav život ili život danas postaje umjetnički čin budući da je sve dostupno na mrežama? Čini se kao da tehnika danas nema granica. Umjetnost ih nikad nije ni imala. Umjetnici su uvijek našli načina da se povežu, pa i usred hladnoratovske zbilje, uoči društvenih previranja u Europi, i to baš u Zagrebu, gradu nesvrstane Jugoslavije 'negdje' između Istoka i Zapada gdje nastaje umjetnički pokret Novih tendencija. Umjetnost i znanost istražuju granice novog, vrlog svijeta. Kako su izgledala ta prva djela? Jesu li se sačuvala? Tad nije bilo Googlea, clouda, Youtubea, pa kamo su ih onda spremili? Mnogo je pitanja kojih prije nismo bili ni svjesni jer digitalno je danas zadano. Zanimaju li vas odgovori, pridružite nam se na turi Art Ex Machina.”

Tura Art Ex Machina dio je međunarodnog projekta Adrinetbook, financiranog u sklopu EU fonda INTERREG Adrion u kojem MSU Zagreb sudjeluje zajedno sa sedam partnera iz Slovenije, Italije, Srbije, Albanije i Grčke. Svrha projekta je digitalizacija i turistička valorizacija knjiga i kulturne baštine Jadransko-jonske regije. U sklopu projekta Muzej suvremene umjetnosti digitalizira umjetničke knjige i arhivu vezanu uz Nove tendencije te autorske knjige i časopise i dokumentaciju umjetnosti u javnom prostoru. Tijekom lipnja, MSU će predstaviti i drugu tematsku turu o umjetnosti u javnom prostoru u Zagrebu.

*Molimo najavite dolazak na turu 3.5. u 13:15 s imenom i prezimenom, telefonskim kontaktom i naznakom na koji se program prijavljujete na e-adresu marijo.zrna@tmnt.hr ili na brojeve 01/4844 050 i 01/4881 626.