NEDJELJNO VODSTVO: ZBIRKA VJENCESLAVA RICHTERA I NADE KAREŠ RICHTER

 

NEDJELJNO VODSTVO: ZBIRKA VJENCESLAVA RICHTERA I NADE KAREŠ RICHTER

03.12.2023 - 03.12.2023 / Zbirka Richter

U nedjelju, 3. prosinca 2023. s početkom u 11 sati muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter Vesna Meštrić vodi zainteresirane obiteljskim zdanjem na Vrhovcu 38 koje je prema vlastitom projektu arhitekt i umjetnik Vjenceslav Richter izgradio krajem pedesetih godina 20. stoljeća. Zajedno s umjetničkom zbirkom Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter poklonili su je 30. prosinca 1980. Gradu Zagrebu.

 

Vjenceslav Richter (Omilje, 1917. – Zagreb, 2002.) jedna je od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima značajno mjesto i u europskoj povijesti umjetnosti. Jedan je od osnivača skupine EXAT 51, a cjelokupnim stvaralaštvom nastojao je uspostaviti ravnotežu između znanstvenoga i duhovnoga i time omogućiti stvaranje novih znanstvenih i filozofskih paradigmi. Pedesetih i šezdesetih godina ostvaruje niz uspješnih projekata izložbenih paviljona – u Bruxellesu, Torinu i Milanu kojima postiže međunarodni uspjeh, radi na projektima muzejskih zgrada kao što je Muzej za prostorne eksponate, Muzej evolucije u Krapini, Muzej revolucije naroda Jugoslavije u Beogradu, Arheološki muzeju u Aleppu. Autor je Vile Zagorje danas Ureda predsjednika, Tvornice Saponije u Osijeku, a početkom šezdesetih godina započeo je jedan od najoriginalnijih projekata, Sinturbanizam, kojeg dalje razvija u teorijskom projektu Heliopolisa, četverodimenzionalnog milijunskoga grada. Muzej suvremene umjetnosti ovu je zbirku otvorio za javnost 2000. godine i primjer je uspješne suradnje umjetnika i institucije u kojoj su prizemni dio obiteljske kuće i pripadajući park prenamijenjeni u javni, muzejski prostor gdje su u interijeru i eksterijeru predstavljeni umjetnički radovi Vjenceslava Richtera. Više o Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter pročitajte na linku.

PRIJAVE

Broj sudionika na nedjeljnom vodstvu ograničen je na 10 te je obavezna prijava na e-adresu edukacija@msu.hr. Ulaznice i vodstvo su besplatni.

KAKO DO ZBIRKE RICHTER

Tramvajem broj 6 ili 11 u smjeru Črnomerca do tramvajske stanice kod Čitaonice i Galerije Vladimira Nazora; slijedi kratka uzbrda šetnja Mandaličinom ulicom ili jedna stanica autobusom br. 129 iz Mandaličine do Vrhovca.

 

Nedjeljno vodstvo: Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter
Vrhovac 38
nedjelja, 3. 12. u 11 sati
prijava obavezna