Participativni performans društvenog centra solidarnosti “Suncokret”: Sposoban za idealizam

 

Participativni performans društvenog centra solidarnosti “Suncokret”: Sposoban za idealizam

28.08.2023 - 31.08.2023 / MSU

U sklopu nove serije izložbi u MSU „Okidači“, koje u formi manjih intervencija ulaze u dijalog s muzejskom zbirkom, društveni centar solidarnosti „Suncokret“ zajedno s MSU Zagreb poziva sve zainteresirane da prisustvuju i uživaju u njihovoj interpretaciji djela Vlade Marteka „Sposoban za idealizam“ iz 1981. godine. U ovom događanju Martekova praksa vizualizacije poezije postat će polazište za postavljanje pitanja o dijeljenju dobiti i užitaka u muzejskom prostoru. Društvene strukture mogu se propitivati kritičkim metodama, ali mogu li se konzumirati zajedno? Ne propustite brojne aktivnosti i susrete s autorima 31. 8. u 14 i 17 sati. 

Kolektiv društvenog centra solidarnosti „Suncokret“ iz Varšave inicijalno je osnovan kao hitna inicijativa podrške tijekom prvih dana ruske invazije na Ukrajinu. Uz administrativnu i organizacijsku potporu Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi, „Suncokret“ aktivno traga za odgovorom na pitanja uloge umjetničkih institucija u ratnom vremenu i unutar praksi dekolonizacije.
 
VAŽNO:
*participativni performans dijeljenja i jedenja kolača održava se u ponedjeljak 28. 8. od 18 sati na platou Muzeja suvremene umjetnosti (molit ćemo sve prisutne da potpišu pristanak na snimanje događanja koje će se prikazivati kao video dokumentacija u MSU tijekom rujna i listopada).
*predstavljanje video dokumentacije performansa, kao i razgovori o radu i aktivnostima društvenog centra solidarnosti „Suncokret“ iz Varšave održavat će se tijekom četvrtka, 31. 8. u 14 i 17 sati, kada će članovi kolektiva - Taras, Kaja i Yulia biti prisutni u izložbenom prostoru MSU-a. 
Društveni centar solidarnosti „Suncokret“ (Słonecznik - poljski; Coняшник – ukrajinski) u varšavskom Muzeju moderne umjetnosti osnovan je kao krizni centar za solidarnost i potporu u prvim danima sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu. Počeo je kao spontana kampanja prikupljanja novca, lijekova i hrane te kao kampanja za masovnu proizvodnju sendviča za nadolazeće izbjeglice. Ubrzo je ovaj pokret, nastao iz temeljne i hitne nužde, poprimio razmjere strukturirane post-umjetničke aktivnosti. Danas „Suncokret“ djeluje kao otvoreni višejezični i višekulturni društveni centar i kolektiv koji surađuje s drugim inicijativama i umjetnicima u Poljskoj i izvan nje. Centar provodi svoj javni program posvećen ratu, povijesti, kulturi i umjetnosti, kao i ruskom imperijalizmu i problemima dekolonijalizma u Središnjoj i Istočnoj Europi. Također, pruža utočište za zajedništvo.
Kolektiv „Suncokreta“: Maria Beburia, Sebastian Cichocki, Kuba Depczynski, Taras Gembik, Yulia Krivich, Kaja Kusztra, Natalia Sielewicz, Bogna Stefanska.
Taras Gembik je kulturni radnik i izvođač iz grada Kamin-Kaszyrskija (Ukrajina), trenutno živi u Varšavi (Poljska). Surađujući s Muzejom moderne umjetnosti u Varšavi kao edukator od 2018., radi na integraciji migranata pružajući platformu za dijeljenje njihovih pogleda i iskustava unutar muzejskog javnog programa. Zajedno s Marijom Beburiom stvorio je kolektiv BLYZKIST (“bliskost”) u čijemu je fokusu stvaranje višeslojne zajednice pojedinaca s iskustvom migracije. Od srpnja 2021. Gembik vodi filmski klub Anti-Crisis Film Club zajedno s fundacijom DajHerbate u Muzeju moderne umjetnosti, namijenjen osobama u beskućničkoj krizi. Od početka ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Gembik surađuje na stvaranju društvenog centra solidarnosti "Sunflower” Solidarity Community Center u uredima Muzeja u Ulici Pańska u Varšavi.
Kaja Kusztra je dizajnerica i umjetnica koja živi i radi u Varšavi. Predaje predmet Vizualna komunikacija na Akademiji likovnih umjetnosti u Krakovu te je članica društvenoga centra solidarnosti „Sunflower“ u organizaciji varšavskog Muzeja moderne umjetnosti. Njezini radovi često opisuju pokušaje pronalaska alternativnog pristupa onome što široko shvaćamo kao vodstvo. Kusztra najčešće radi s kulturnim institucijama poput varšavskog Muzeja moderne umjetnosti, varšavske Nacionalne galerije Zachęta, Muzeja Sztuki w Łodzi, Depot Basel, galerije Foksal Gallery Foundation, Galerije Monopol, BWA u Vroclavu, organizacije Bureau of Postartistic Practices, Galerije Arsenał te brojnih drugih. Njezini su radovi predstavljeni na londonskom Bijenalu dizajna, bijenalu u Brnu, salonu Salone del Mobile, Art Baselu, izložbi Warsaw Under Construction i brojnim drugima.
Yulia Krivich (Dnjepar, Ukrajina / Varšava, Poljska) je vizualna umjetnica i organizatorica kulturnih događanja. Njezina praksa se temelji na post-umjetničkom pristupu i aktivnostima izgradnje zajednice pa je Yulia stoga 2022. sudjelovala u osnivanju društvenog centra solidarnosti „Sunflower” Solidarity Community Center u varšavskom Muzeju moderne umjetnosti. Umjetnica je sudjelovala u brojnim međunarodnim projektima i izložbama u Ukrajini, Poljskoj i svijetu. Između ostalih: Pla(t)form u muzeju Fotomuseum u gradu Winterthuru u Švicarskoj, osvojila je nagradu za mlade umjetnike Ukrajine Pinchuk Art Center Prize, stipendiju Grada Varšave 2021., sudjelovala je na događaju za nove umjetnike u usponu Future Photography Platform u Amsterdamu, pohađala WHW Akademiju u Zagrebu, sudjelovala na izložbi Documenta 15, sudjelovala na Međunarodnom festivalu umjetnosti Kansai u Osaki u Japanu, te na brojnim drugim manifestacijama. Yulijini radovi nalaze se u javnoj zbirci Fundacije ING te u raznim privatnim zbirkama. U svojim radovima Yulia istražuje problem identiteta koristeći elemente aktivizma i kolektivnih praksi, dok promišlja vlastitu poziciju iseljeništva. Njezini interesi uključuju teme vezane uz jezik, Istočnu Europu i procese dekolonizacije u umjetnosti i politici.
Performans: ponedjeljak, 28. 8. u 18 sati, plato MSU-a
Izložba: 31. 8. - 5. 11.2023. 2. kat MSU
Kustosica: Ana Škegro
Umjetnici: Taras Hembik, Anna Klara Kusztra, Iuliia Kryvich (Suncokret)
Produkcija: MSU Zagreb