PREDAVANJE U ZBIRCI RICHTER - Darko Šimičić: Knjigarad / O nekim knjigama nekih umjetnika

 

PREDAVANJE U ZBIRCI RICHTER - Darko Šimičić: Knjigarad / O nekim knjigama nekih umjetnika

08.10.2021 - 08.10.2021 / Zbirka Richter

Petak, 8. 10. u 18 sati, Zbirka Richter

Izlaganje Darka Šimičića u Zbirci Richter predstavit će medij knjige umjetnika u sklopu izložbe Dimitrija Bašičevića Mangelosa, autora ključnog za pojavu i afirmaciju tog medija u ovim krajevima. 

Mangelos nije bio samo autor koji je spajao verbalno i vizualno, ispisujući riječi na slikama i slikajući na knjigama, već je i poticao takav vid umjetničkog iskaza i istraživanja. Darko Šimičić dat će uputstva za čitanje i gledanje nekoliko primjera umjetničkih knjiga od Mangelosa do danas.

Darko Šimičić suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.), gdje je zaposlen kao voditelj projekata i tajnik. Bio je programski menadžer u Soros centru za suvremenu umjetnost / Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu (1994. – 2006.). Radio je u dokumentacijskom odjelu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (2006. – 2009.). Član je Hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Krajem 1970-ih godina započeo je prikupljati osobni arhiv i stvarati kolekciju djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Bio je kustos brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu i autor niza tekstova i likovnih kritika. Održao je više predavanja u zemlji i inozemstvu. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na povijesne avangarde 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća (zenitizam, dada, Bauhaus, fotomontaže) i na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Tomislav Gotovac, Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora). Bio je član projektnog tima retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca (Rijeka, Usti nad Labem, Ljubljana, 2017. – 2018.) i jedan od urednika knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza (Rijeka 2017.) i Tomislav Gotovac: Life as film experiment autora Slobodana Šijana (Zagreb, 2018.).

Izlaganje Darka Šimičića odvija se u sklopu programa Čitajte umjetnost! financiranog sredstvima Ministarstva kulture i medija.

Zbog epidemioloških mjera, broj sudionika na predavanju je ograničen. Prijave su obavezne do 7. 10. u 15 sati na email pr@msu.hr sa sljedećim informacijama: naziv programa, ime i prezime sudionika, kontakt broj.