Premijera dokumentarno-animiranog filma "Mačka je uvijek ženska"

 

Premijera dokumentarno-animiranog filma "Mačka je uvijek ženska"

23.05.2019 - 23.05.2019 / Dvorana Gorgona

Dokumentarno-animirani film Mačka je uvijek ženska, autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, posvećen je Mariji Ujević Galetović profesorici na ALU Zagreb, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica.

Kombinacijom snimaka i animacije Marijine oživljene ženske skulpture u filmu prenose njenu životnu priču i stavove. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, kameru potpisuje Jasenko Rasol, montažu Iva Kraljević, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, a producent je Igor Grubić.

Nakon premijerne projekcije filma s kiparicom Marijom Ujević Galetović i autoricama Martinom Meštrović i Tanjom Vujasinović razgovarat će Vesna Meštrić, viša kustosica MSU.

Martina Meštrović diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na nizu samostalnih i skupnih izložbi. Godine 2004. pridružuje se umjetničkom kolektivu Kreativni sindikat, i od tada radi na filmovima kao 2D i 3D scenografkinja, animatorica i redateljica. Filmografija: Mačka je uvijek ženska (2019), Petrova šuma (2016), Bla (2013).

Tanja Vujasinović magistrirala je umjetnost na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu 2006. i diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. Radi u različitim medijima uključujući video, skulpturu i zvuk. Izlagala je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna je od autorica interdisciplinarnog projekta Grad na drugi pogled. Filmografija: Mačka je uvijek ženska (2019), Nagrada (2008), Dry Run (2006).