Premijera kazališnog rada "Moj govor / Meu discurso" umjetnika Robsona Catalunha i Vesne Mačković

 

Premijera kazališnog rada "Moj govor / Meu discurso" umjetnika Robsona Catalunha i Vesne Mačković

05.10.2019 - 06.09.2019 / Dvorana Gorgona

Nakon višegodišnjih umjetničkih susreta u New Yorku na rezidenciji Boba Wilsona i na festivalu Satyrianas u São Paulu, brazilski umjetnik Robson Catalunha i nagrađivana hrvatska umjetnica Vesna Mačković u Muzeju suvremene umjetnosti 5. i 6. listopada 2019. predstavljaju svoj prvi zajednički kazališni rad "Moj govor / Meu discurso". Nakon izvedbe u Zagrebu, rad će biti predstavljen i u kazalištu Satyros u Sâo Paolu.

Dvoje umjetnika, Vesna Mačković iz Hrvatske i brazilski umjetnik Robson Catalunha, odabran između brojnih međunarodnih suradnja Vesne Mačković na 4 kontinenta, u ovom izvedbenom radu preispituju svoje (ne)mogućnosti međusobne komunikacije uzrokovane potpuno različitim materinjim jezicima. Tijekom svojih umjetničkih putovanja, njihova iskustva i umjetničke suradnje stvorila su izvorište glasova i glasanja ljudi u različitim kulturama, jezicima, sferama društvenog života. Iz ove polazišne točke, dvoje umjetnika kroz zastrašujuće ali i komične usporedbe današnjeg političkog glasanja i vokalizacija, te preko eksperimentiranja iskonskim glasovima od pračovjeka do današnjeg civiliziranog čovjeka istražuju koliko su sposobnosti komunikacije humanoida zapravo promijenjene kroz povijesne ere i stoljeća.

Što govoriš ti, a što govorim ja? Koji je govor moj, a koji tvoj? Prepoznaješ li moj glas ili je strano sve što glasam iz sebe?

Koristeći i metode fizičkog kazališta, ovaj eksperiment teksta i glasa odvest će umjetnike u međusobno preispitivanje kroz jezike njihovih tijela. 

Odakle su? Kamo idu? Prepoznajemo li njihov govor? Gdje prestaju njih dvoje i gdje počinju svi oni?

 

Premijera:

5.- 6.10. 2019. u 20 sati, MSU, Zagreb (Dvorana Gorgona), Hrvatska 
18. - 19.10. 2019. u 21 sati, Satyros, São Paulo, Brazil

Autori i izvođači:

Vesna Mačković i Robson Catalunha
Glazba i video: Vesna Mačković
Svjetlo: Andrija Santro (Hrvatska), Tiago Capella Zanota (Brazil)
Fotografija i video: Hrvoje Zalukar (Zagreb), Ivan Marinković (snimke kod Bijele kuće, Washington DC)

ULAZNICE su dio inicijative “Umjetnost dostupna svima” prema kojoj posjetitelji ulaznice samo rezerviraju te pri izlasku s događaja, ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem, na prazno polje na ulaznici upisuju cijenu i plaćaju. 

REZERVACIJE: info@arktik.eu ili SMS / Viber / Whatsapp 099 200 40 40

Facebook event / YouTube teaser