Umjetničko-znanstveni skup: Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen

 

Umjetničko-znanstveni skup: Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen

10.10.2019 - 10.10.2019 / Dvorana Školica

Muzeju suvremene umjetnosti 10. listopada 2019. održat će se umjetničko-znanstveni skup (organizacijski odbor: Ida Blažičko, Nataša Ivančević, Zvjezdana Jembrih, Suzana Marjanić, Alen Novoselec) na kojem će sudionici/ice iz vlastite interpretativne vizure (vizualne umjetnosti, povijest umjetnosti, krajobrazna arhitektura, kulturna antropologija, glazbena umjetnost itd.) razmatrati suodnos z/Zemlje, antropocena i umjetničkih praksi. Početak skupa je u 10 sati, a ulaz je slobodan.

Umjetničko-znanstveni skup Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen objedinjuje umjetnike/ice i teoretičare/teoretičarke u višednevnom događanju na nekoliko lokacija in situ u suradnji s Gradom Ozljom i općinom Jakovlje te u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za etnologiju i folkloristiku i Muzeja suvremene umjetnosti.

Što je land art i što predstavlja u svijetu i kod nas danas te mnoge druge zelene teme vezane uz biocentričnost, ekologiju, zelenu praksu, uključujući i kritičku dimenziju naspram globalizacije i sustavnog razaranja okoliša, razmatrat će se na ovome skupu i na budućim događanjima koja ovaj skup tek najavljuje.

Grad Ozalj bio je domaćin početka ovog umjetničko-znanstvenog skupa.Na dvjema lokacijama – Obrežu Vivodinskom i Loviću Prekriškom 5. i 6. listopada 2019. Ida Blažičko, Zvjezdana Jembrih, Alen Novoselec, Mirjana Vodopija, kao i studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu – Sara Grubić, Lucija Jelić, Petar Koši i Ana Maria Maravić izvodili su land art radove. Kod kapele Sv. Križa na Loviću Prekriškom 6. listopada 2019. u popodnevnim satima Lidija Bajuk i Stanko Kovačić priredili su glazbenu land art izvedbu. Uključivanjem dviju zapuštenih starih škola, nekoliko kapela, rijeke Kupe, stabala, livada, neba, zemlje, životinja i ljudi dobre volje – nastojali su upozoriti na temeljne vrijednosti opstanka svih živih bića na ovoj Zemlji (ili kako ekologisti ističu – Zemljana jer navedena odrednica nema rasističko, specističko ni seksističko značenje).

Nakon Ozalja, 10. listopada 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se umjetničko-znanstveni skup (organizacijski odbor: Ida Blažičko, Nataša Ivančević, Zvjezdana Jembrih, Suzana Marjanić, Alen Novoselec) na kojem će sudionici/ice iz vlastite interpretativne vizure (vizualne umjetnosti, povijest umjetnosti, krajobrazna arhitektura, kulturna antropologija, glazbena umjetnost itd.) razmatrati suodnos z/Zemlje, antropocena i umjetničkih praksi. Početak skupa je u 10 sati, a ulaz je slobodan.

Dvorac i Park skulptura Jakovlje bit će mjesta izvođenja land arta 12. i 13. listopada 2019. s partnerskom institucijom Kineskom akademijom umjetnosti (CAA) u Hangzhou. Voditeljica umjetničke radionice Biomimetika: priroda, prostor, umjetnost je doc. dr. art. Ida Blažičko u kojoj sudjeluju i profesori Yang Qirui, Zhang Haoguang i Zhang Run te osmero MA studenata koji će site-specific umjetničkim intervencijama oplemeniti Park skulptura Jakovlje.

Šezdeset i četiri skulpture Parka skulptura Jakovlje bit će domaćini i statisti lendartističkih intervencija i uprizorenja koje će izvoditi odabrani autori i studenti. Samotan prostor iza dvorca prigrlit će sve one autore koje njegova šarmantna jesenja pozornica može privući na lendartistički dijalog. Na minimalnoj vertikalnoj sceni zlatnih ljestvi uglavljenih između neba i zemlje umjetnici (glumci, glazbenici, plesači...) povezivat će land art s drugim izvedbenim umjetnostima.

 

Umjetničko-znanstveni skup Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen

Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, ulaz slobodan

PROGRAM

ČETVRTAK, 10. 10. 2019.

10:00 – 10:20  Otvaranje skupa i pozdravni govor – Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Zvjezdana Jembrih, članica organizacijskoga i programskoga odbora skupa

 

10:30 – 11:30   Triptih - lendartistički uvodnik (moderatorica: Zvjezdana Jembrih)

Goran Đurđević: Izbrisana razdjelnica: ekofeminizmi i kolektivi Gea viva i Zemlja za nas na Braču

Zvjezdana Jembrih i Alen Novoselec: Konzerviranje-restauriranje i land art

Nikola Faller: Land art - umjetnost u prirodi

 

11:30 – 13:00 Land art: umjetnička praksa (moderatorica: Ida Blažičko)

Josip Zanki: Planina kao mjesto land art intervencija

Zvjezdana Jembrih: Krpe; Kolci; Spirale; Crveno, crveno, crveno, crveno

– osobno iskustvo land arta 1997. - 2019.

Alen Novoselec: Vrt, Park i dvorac Jakovlje

Damir Stojnić: Ignisogrami / Istarski pentagram

Ida Blažičko: Od lendartističkih praksi do biomimetike

 

13:00 – 13:30 Pauza

 

13:30 – 15:00 Land art, fenomenologija i  kritika antropo-kapitalocena (moderator: Alen Novoselec)

Nataša Ivančević: Predah za rijeku Savu, pioniri eko arta Newton i Helen Mayer Harrison u Hrvatskoj

Maja Flajsig: Hodanje kao metoda: o fenomenološkom pristupu land artu

Darko Fritz: Hortikulturne umjetničke instalacije u doba antropo-kapitalocena

Silva Kalčić: Kontinuitet land arta u Hrvatskoj – projekti Darka Fritza i Marka Pogačnika

Suzana Marjanić: Artivističke (art + aktivizam) prakse i zelene ideje: inicijative art naturopolisa

David Kramarić: Okolišna umjetnost u trenutnoj društveno-ekološkoj klimi 

 

15:15 – 16:15 Sakralni land art  (moderatorica: Ida Blažičko)

Lidija Bajuk: Music land art – glazbena intervencija u hrvatskom krajobrazu

Deniver Vukelić i Sonja Miličević Vukelić: Umjetnički i sakralni land art u slavenskom i hrvatskom rodnovjerju

Antonija Zaradija Kiš: Nova minijatura u sakralnom pejzažu: Stopa sv. Martina