TIJELORIJEČI: RADIONICA – URBANI I ZELENI RITAM

 

TIJELORIJEČI: RADIONICA – URBANI I ZELENI RITAM

23.09.2023 - 01.10.2023 / Trnsko, Novi Zagreb

23. 9. od 10 do 14 h ● 24. 9. od 12.30 do 16.30 h ● 30. 9. od 10 do 14 h ● 1.10. od 10 do 14 h / MO Trnsko, Ul. Trnsko 34; javni prostori unutar kvarta

U sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba Muzej suvremene umjetnosti podržao je projekt TijeloRIJEČI knjževnice Neve Lukić i performerice Josipe Bubaš (UO Istovremeno) koji provode već niz godina, a ovog puta u obližnjem kvartu MSU-a – Trnskom. Sudionike i posjetitelje očekuje dubinsko istraživanje ovog zagrebačkog kvarta kroz četiri temata, koje će se provesti interaktivnim i kreativno-izvedbenim radom, vodstvima po izložbama i predavanjima. Prvi temat Urbani i zeleni ritam provodi se u sklopu Europskog tjedna mobilnosti. Radionica je besplatna, otvorena za sve uzraste i nije potrebno prethodno plesno ili književno iskustvo. Poželjno je da prijavljeni sudjeluju na svim terminima.

Projekt TijeloRIJEČI započeo je suradnjom Neve Lukić i Josipe Bubaš 2015. godine. Riječ je o radionici koja se bavi odnosom teksta i pokreta te potiče polaznike na kreativni izričaj. Cilj radionice je stapanje književnog i izvedbenog medija, odnosno povezivanje nastalih tekstova i koreografija kroz različite pristupe, poput glumačkog, pripovjednog, itd., a kroz koje polaznici na finalnoj prezentaciji predstavljaju nastali rad.

Radionica  "Urbani i zeleni ritam" uključivat će šetnje kvartom unutar kojih ćemo osluškivati ritmove i bilježiti atmosferu. Oslanjajući se na urbanizam povezivat ćemo društveno i intimno, privatno i javno. Otvorit ćemo pitanja zelenog života kvarta, prostora slobodnog vremena, zelenih oaza za koje je danas jasno koliko podižu kvalitetu života. Participativnu akciju sadnje drveća kojom je nastao Park mladenaca uzet ćemo kao inspiraciju za zamišljanje načina provođenja slobodnog vremena u zelenoj oazi usred kvarta. Istraživat ćemo koja je vrijednost parka, koje asocijacije proizvodi, na koji način možemo provoditi vrijeme u njemu. Analizirat ćemo promjene koje se događaju pri ulasku u park s prometne ulice Avenije Dubrovnik i zapisivati ritmove po uzoru na Ritmoanalizu H. Lefebvrea (u knjizi "Elementi ritmoanalize" iz 1992. autor kroz ritam sagledava brojne teme poput života u ruralnim i urbanim sredinama, uloge medija, glazbu, itd.).

Više o projektu.

Više o radionici.

Radionica je besplatna, otvorena za sve uzraste i nije potrebno prethodno plesno ili književno iskustvo. Poželjno je da prijavljeni sudjeluju na svim terminima.

PRIJAVE se zaprimaju do 18. 9. na e-adresu uoistovremeno@gmail.com.

 

RADIONICA – URBANI I ZELENI RITAM

23. 9. od 10 do 14 h
24. 9. od 12.30 do 16.30 h
30. 9. od 10 do 14 h
1.10. od 10 do 14 h

MO Trnsko, Ul. Trnsko 34
javni prostori unutar kvarta

 

Projekt TijeloRIJEČI: Trnsko je financiran u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.