TREBA IĆI! I.K. - TEMATSKO VODSTVO POVODOM ROĐENDANA IVANA KOŽARIĆA

 

TREBA IĆI! I.K. - TEMATSKO VODSTVO POVODOM ROĐENDANA IVANA KOŽARIĆA

23.06.2024 - 23.06.2024 / Zdenac života

Već tradicionalno u lipnju obilježavamo dan rođenja Ivana Kožarića (Petrinja, 10. 6. 2021. – Zagreb, 15. 11. 2020.). Ovom rođendanskom šetnjom centrom grada Zagreba evocirat ćemo burnu povijest „Prizemljenog sunca” (1971), razradu skulpture „Crveni znak” (1969.) za urbani prostor, kontekst nastanka prve posvete pjesniku A. G. Matošu na Stossmayerovu šetalištu i tek nekoliko od mnogobrojnih nikad realiziranih urbanih intervencija kojima je smjelo oponirao konvencijama spomeničke plastike.

Ovo izdanje ture provodimo od 2021. godine pod imenom „Treba ići!“, prema izjavi ovog umjetnika kojom je jezgrovito izrazio svoj stav stalne pripravnosti na pokret, na promjenu. Tako ćemo i mi šetnjom u nedjelju, 23. 6. u 18.30 sati, prenijeti životnost Kožarićeve umjetnosti, koju je uvijek uspijevao ugraditi u svoja djela, pa čak i onda kada je riječ o sferi javne plastike gdje se to najmanje očekuje.

Autori koncepta ture su umjetnik i kustos Antun Maračić i viša kustosica i voditeljica Atelijera Kožarić Radmila Iva Janković, a za ovu priliku vodit će povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov.

Mjesto okupljanja: ispred HNK, kod Zdenca života (Trg Republike Hrvatske). Tura će trajati do 2 sata.

Zainteresirani mogu preko servisa ulaznice.hr ili na recepciji Muzeja osigurati svoje mjesto na turi po cijeni od 8 eura i uključuje posjet postavu Zbirka kao glagol u Muzeju suvremene umjetnosti. Reducirana ulaznica za umirovljenike, studente i učenike u iznosu 5 eura i besplatne ulaznice za nezaposlene moguće je ostvariti samo na recepciji Muzeja uz predočenje odgovarajućih potvrda.

Posjetitelji ekskluzivnog vodstva Atelijerom Kožarić 8. 6. 2024. ostvaruju 50% popusta na ulaznicu za MSU turu Treba ići!.

Zbog ograničenog broja mjesta prijave se zaprimaju putem linka.